Grecja: Zamieszki po zastrzeleniu 15-letniego anarchisty (akt.)

[2008-12-07 20:14:39]

6 grudnia po godz. 21.00 w Atenach funkcjonariusz policji zastrzelił 15-letniego anarchistę, Alexandrosa-Andreasa Grigoropoulosa.

Według policjantów zostali oni zaatakowani przez grupę anarchistów i musieli strzelać z ostrej amunicji, jednak według świadków zdarzenia policjanci nękali grupę młodych ludzi stojących na ulicy w pobliżu głównego placu w dzielnicy Exarchia, a policjant który strzelał do chłopca nie wezwał karetki.

Sprawcę śmierci anarchisty - 37-letniego Epaminondasa Korkoneasa - aresztowano pod zarzutem "umyślnego zabójstwa". W areszcie osadzono również drugiego członka patrolu policyjnego, który został oskarżony o pomoc w zabójstwie.

W wielu greckich miastach wybuchły spontaniczne protesty. Na ulice wyległa anarchiści i działacze radykalnej lewicy m.in. w Atenach, Salonikach, Komotini, Ioanninie, Patras, Mitilini, Xanthi, Seres, Sparcie, Alexandroupolis, Volos oraz Heraklionie i Chanii na Krecie.

Demonstranci w Atenach zaatakowali sklepy i banki. Zniszczono kilka samochodów. Rannych zostało trzech policjantów, w kierunku których demonstranci rzucali koktajlami Mołotowa. Do podpaleń sklepów i samochodów doszło także w Salonikach, Patras i Heraklionie. W tym ostatnim mieście manifestanci zaatakowali ponadto posterunek policji.

7 grudnia manifestanci zajęli dwie uczelnie w centrum Aten - politechnikę i uczelnię ekonomiczną. W Salonikach studenci zajęli większość uczelni, rzucając w kierunku interweniujących policjantów koktajlami Mołotowa i kamieniami. W Joaninie zaatakowano bank, zaś w Pirgos budynek sądu.

8 grudnia, w geście solidarności z demonstrantami, działacze anarchistyczni zajęli greckie ambasady w Berlinie i Londynie.

Od wielu miesięcy w Grecji trwają protesty przeciwko reformie edukacji proponowanej przez centroprawicowy rząd, która przewiduje m.in. znaczne cięcia w wydatkach budżetowych na szkolnictwo oraz wprowadza przepisy pozwalające na funkcjonowanie prywatnych uczelni wyższych.

Pikieta solidarnościowa pod ambasadą Grecji we wtorek (9 grudnia) o godz. 15.30 w Warszawie (ul. Górnośląska 35).

Szymon Martys

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

9 lipca:

1868 - Weszła w życie 14. poprawka do konstytucji USA, gwarantująca Afroamerykanom pełne prawa obywatelskie.

1920 - Sąd Okręgowy w Warszawie skazał komunistycznego posła Tadeusza Dąbala na 6 lat ciężkiego więzienia.

1932 - Zostało brutalnie zdławione antyrządowe powstanie leskie.

1937 - W Moskwie aresztowano i stracono Adolfa Warskiego, czołowego działacza KPP.

1939 - W więzieniu w Moskwie zmarła Maria Koszutska (pseud. Wera Kostrzewa), działaczka socjalistyczna i komunistyczna; członkini władz PPS-Lewicy; współzałożycielka KPP, członkini jej KC i Biura Politycznego KC.

1955 - Albert Einstein i Bertrand Russell podpisali w Londynie manifest przeciwko używaniu broni jądrowej.