Watykan: Protest homoseksualistów

[2008-12-09 19:05:03]

6 grudnia około 600 osób protestowało w Watykanie przy wejściu na Plac św. Piotra przeciwko stanowisku tego państwa wobec rezolucji przeciwko prawnemu karaniu osób homoseksualnych. Uczestnicy demonstracji mieli stryczki na szyi oraz transparenty z napisami: "No Vatican, No taleban" oraz "Lepszy gej powieszony czy ożeniony?".

W pikiecie uczestniczyli działacze organizacji skupiających mniejszości seksualne oraz Transnarodowej Partii Radykalnej (Partito Radicale Transnazionale) na czele z jej liderem Marco Pannellą. W akcji wziął udział także transseksualista Vladimir Luxuria, były deputowany Partii Odrodzenia Komunistycznego (Partito della Rifondazione Comunista).

10 grudnia planowane jest przyjęcie przez ONZ rezolucji przeciwko prawnemu karaniu osób homoseksualnych. Inicjatywa wyszła od Francji, ale zgłoszona została w imieniu całej Unii Europejskiej. Obecnie w siedmiu krajach za homoseksualizm grozi kara śmierci, a w kolejnych 81 więzienie.

Watykan kategorycznie sprzeciwił się tej rezolucji, ponieważ, jak poinformował stały przedstawiciel Stolicy Apostolskiej przy Organizacji Narodów Zjednoczonych arcybiskup Celestino Migliore, jej przyjęcie mogłoby spowodować, że państwa nie uznające małżeństw osób tej samej płci stałyby się obiektem nowej dyskryminacji. Watykan jest także przeciwny konwencji ONZ ws. niepełnosprawnych twierdząc, że nie ma w niej precyzyjnego zapisu dotyczącego zakazu aborcji.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.