Watykan: Protest homoseksualistów

[2008-12-09 19:05:03]

6 grudnia około 600 osób protestowało w Watykanie przy wejściu na Plac św. Piotra przeciwko stanowisku tego państwa wobec rezolucji przeciwko prawnemu karaniu osób homoseksualnych. Uczestnicy demonstracji mieli stryczki na szyi oraz transparenty z napisami: "No Vatican, No taleban" oraz "Lepszy gej powieszony czy ożeniony?".

W pikiecie uczestniczyli działacze organizacji skupiających mniejszości seksualne oraz Transnarodowej Partii Radykalnej (Partito Radicale Transnazionale) na czele z jej liderem Marco Pannellą. W akcji wziął udział także transseksualista Vladimir Luxuria, były deputowany Partii Odrodzenia Komunistycznego (Partito della Rifondazione Comunista).

10 grudnia planowane jest przyjęcie przez ONZ rezolucji przeciwko prawnemu karaniu osób homoseksualnych. Inicjatywa wyszła od Francji, ale zgłoszona została w imieniu całej Unii Europejskiej. Obecnie w siedmiu krajach za homoseksualizm grozi kara śmierci, a w kolejnych 81 więzienie.

Watykan kategorycznie sprzeciwił się tej rezolucji, ponieważ, jak poinformował stały przedstawiciel Stolicy Apostolskiej przy Organizacji Narodów Zjednoczonych arcybiskup Celestino Migliore, jej przyjęcie mogłoby spowodować, że państwa nie uznające małżeństw osób tej samej płci stałyby się obiektem nowej dyskryminacji. Watykan jest także przeciwny konwencji ONZ ws. niepełnosprawnych twierdząc, że nie ma w niej precyzyjnego zapisu dotyczącego zakazu aborcji.

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.