USA: Władze bezpośrednio odpowiedzialne za znęcanie się na więźniami

[2008-12-12 02:59:50]

Komisja sił zbrojnych Senatu Stanów Zjednoczonych wydała raport, w którym oficjalnie stwierdzono, iż były sekretarz obrony Donald Rumsfeld oraz jego najbliżsi współpracownicy (w tym były przewodniczący połączonych sztabów, generał Richard Myers) ponoszą osobistą i bezpośrednią odpowiedzialność za znęcanie się nad więźniami w Abu-Ghraib i Guantanamo.

Jak stwierdza raport, opracowany i przyjęty jednogłośnie pod kierownictwem senatorów Carla Levina (przewodniczący komisji, demokrata) oraz Johna McCaina (wiceprzewodniczący, republikanin), stosowanie tortur nie było samowolą kilku żołnierzy i nie mogło mieć miejsca bez zezwolenia i rozkazów udzielonych przez najwyższe czynniki.

Komisja, w szczególności McCain, podkreślała też odpowiedzialność prezydenta George'a W. Busha za wydarzenia poprzez celowe nierespektowanie konwencji genewskiej.

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.