Nepal popiera rezolucję przeciw prawnemu karaniu homoseksualistów

[2008-12-13 19:17:44]

Premier Nepalu Pushpa Kamal Dahal (Prachanda) polecił ambasadorowi tego kraju przy Organizacji Narodów zjednoczonych poparcie rezolucji przeciwko prawnemu karaniu osób homoseksualnych.

Nepal dołączył tym samym do blisku 50 państw popierających rezolucję, którą powstała z inicjatywy Francji, zgłoszono ją jednak jako wspólny projekt wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej.

Komentując decyzję rządu Sunil Pant (na zdjęciu), deputowany Komunistycznej Partii Nepalu (Zjednoczonej), reprezentujący społeczność LGBT stwierdził, że jest dumny, że jego kraj staje w awangardzie państw walczących na forum międzynarodowym o prawa homo-, bi- i transseksualistów.

Rezolucja potępia homofobię i transofobię i wzywa wszystkie kraje do podjęcia wszelkich niezbędnych działań, zwłaszcza legislacyjnych i administracyjnych, aby orientacja seksualna lub tożsamość płciowa nie była powodem zatrzymań, aresztowań lub egzekucji. Obecnie w siedmiu krajach za homoseksualizm grozi kara śmierci, a w kolejnych 81 więzienie.

Szymon Martys

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.