Nepal popiera rezolucję przeciw prawnemu karaniu homoseksualistów

[2008-12-13 19:17:44]

Premier Nepalu Pushpa Kamal Dahal (Prachanda) polecił ambasadorowi tego kraju przy Organizacji Narodów zjednoczonych poparcie rezolucji przeciwko prawnemu karaniu osób homoseksualnych.

Nepal dołączył tym samym do blisku 50 państw popierających rezolucję, którą powstała z inicjatywy Francji, zgłoszono ją jednak jako wspólny projekt wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej.

Komentując decyzję rządu Sunil Pant (na zdjęciu), deputowany Komunistycznej Partii Nepalu (Zjednoczonej), reprezentujący społeczność LGBT stwierdził, że jest dumny, że jego kraj staje w awangardzie państw walczących na forum międzynarodowym o prawa homo-, bi- i transseksualistów.

Rezolucja potępia homofobię i transofobię i wzywa wszystkie kraje do podjęcia wszelkich niezbędnych działań, zwłaszcza legislacyjnych i administracyjnych, aby orientacja seksualna lub tożsamość płciowa nie była powodem zatrzymań, aresztowań lub egzekucji. Obecnie w siedmiu krajach za homoseksualizm grozi kara śmierci, a w kolejnych 81 więzienie.

Szymon Martys

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.