USA: Banki nie wiedzą, co zrobiły z publicznymi środkami

[2008-12-24 11:19:33]

Agencja Associated Press ujawniła, iż wiele z największych amerykańskich banków nie wie (lub twierdzi, że nie wie) jak dokładnie zostały wykorzystane miliardy dolarów, które instytucje te otrzymały w ramach pomocy od amerykańskich podatników.

Żaden z dwudziestu jeden banków, z którymi skontaktowała się agencja, nie był w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi na cztery przedstawione pytania: ile środków zostało wydane, na co je spożytkowano, ile zaoszczędzono oraz jakie są plany związane z pozostającymi jeszcze do dyspozycji banków funduszami.

Uchwalając plan ratunkowy, amerykański Kongres nie sformułował praktycznie żadnych warunków jakkolwiek ograniczających sposób wydawania tych publicznych środków, a Ministerstwo Skarbu USA nigdy nie zapytało instytucji finansowych, jak mają zamiar wykorzystać otrzymane fundusze.

Grzegorz Konat

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.