Grecja: Brutalny atak na działaczkę związkową

[2009-01-04 03:35:22]

23 grudnia w Atenach dwóch nieznanych sprawców zaatakowało działaczkę związkową Konstaninę Kounevae. Aktywistka doznała ciężkich obrażeń. Straciła jedno oko. Obecnie wciąż pozostaje w stanie śpiączki. Sprawcy oblali ją kwasem chlorowym.

Konstanina Kouneva jest bułgarską imigrantką mieszkającą w Grecji od 15 lat. Należy do zarządu związku zawodowego pracowników służb porządkowych. Jest jedną z najbardziej aktywnych działaczek związkowych. Angażowała się w wiele akcji i protestów na rzecz praw pracowników sektora firm sprzątających, którzy są jedną z najgorzej opłacanych grup zawodowych; jedynie marginalna ich cześć ma stałe umowy o pracę, a ich pracodawcy nagminnie naginają przepisy dotyczące zatrudnienia.

Konstanina Kouneva przed napaścią była zaangażowana w walkę o prawa pracowników firmy OIKOMET których zmuszono do podpisania dokumentów poświadczających otrzymanie rocznej premii, której w rzeczywistości nigdy nie dostali.

OIKOMET jako firma sprzątająca posiada zakłady w całej Grecji. Jej właścicielem jest członek uczestniczącej w rządzie Greckiej Partii Socjalistycznej PASOK, Nikitas Oikonomakis. Firma oficjalnie zatrudnia 800 pracowników, ale w rzeczywistości ich liczba jest przynajmniej dwukrotnie większa. OIKOMET obsługuje m.in. firmę ISAP (Ateńsko-Pireuska Kolej Elektryczna). Główna siedziba ISAP od 27 grudnia jest okupowana przez związkowców z różnych central związkowych.

27 grudnia w Bułgarii odbyła się akcja solidarnościowa z poszkodowaną. Manifestowało ponad 100 osób. Przedstawiciele bułgarskich związków napisali protest do greckiego rządu w którym domagali się śledztwa w tej sprawie. W proteście podniesiono równocześnie problem nielegalnego zatrudnienia w Grecji przynajmniej 80 tys. bułgarskich pracowników.

Greccy działacze związkowi zaapelowali o międzynarodową solidarność i pomoc w tej sprawie. Więcej informacji na ten temat w języku angielskim można znaleźć tutaj.

Do solidarności z Konstaniną Kouneva’ą wzywa również Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza. Związkowcy z OZZIP apelują o słanie listów protestacyjnych, z żądaniem przeprowadzenia rzetelnego śledztwa w tej sprawie na adres:

Ambasada Grecji w Polsce
ul. Górnośląska 35, 00-432 Warszawa
tel. (0-22) 622 94 60, 622 94 61
fax (0-22) 622 94 64
e-mail: embassy@greece.pl
Internet: www.greece.pl

Piotr Krzyżaniak

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1980 - Uczestnik misji Sojuz 38 Arnaldo Tamayo Méndez został pierwszym Kubańczykiem w kosmosie.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.