Bułgaria żąda uruchomienia reaktorów jądrowych

[2009-01-20 18:53:50]

18 stycznia ulicami Sofii przeszła kilkutysięczna demonstracja, domagając się ponownego uruchomienia starszych reaktorów elektrowni atomowej w Kozłoduju. Akcję zorganizował centroprawicowy ruch polityczny "Napred" (Naprzód). Wiec w Sofii poparły również związki zawodowe.

Podczas wiecu przed siedzibą rządu dyrektor elektrowni atomowej w Kozłoduju Iwan Genow powiedział, że Bułgaria, która poniosła bezpośrednie straty w wys. 140 mln lewów (70 mln euro) z powodu przerwania dostaw rosyjskiego gazu, może uzyskać 130 mln lewów (65 mln euro) dzięki pracy tylko jednego z reaktorów w ciągu pięciu miesięcy.

Według Genowa, Bułgaria nie zamierza działać za plecami UE - kierownictwo elektrowni wystąpiło o wszystkie niezbędne zezwolenia na ponowne uruchomienie jednego z reaktorów. Jednocześnie władze mają negocjować z Brukselą zastosowanie klauzuli w traktacie akcesyjnym, która przewiduje możliwość ponownego uruchomienia reaktorów w razie nadzwyczajnych okoliczności.

Cztery starsze reaktory elektrowni w Kozłoduju zostały zamknięte w 2002 i 2006 r. jako zagrażające bezpieczeństwu. Było to jednym z warunków przystąpienia Bułgarii do Unii w 2007 r.

Jeszcze na początku kryzysu gazowego za reaktywowaniem dwóch reaktorów opowiedział się prezydent Bułgarii Georgi Pyrwanow, który proponuje referendum w tej sprawie.

Lidia Kalina

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.