Bułgaria żąda uruchomienia reaktorów jądrowych

[2009-01-20 18:53:50]

18 stycznia ulicami Sofii przeszła kilkutysięczna demonstracja, domagając się ponownego uruchomienia starszych reaktorów elektrowni atomowej w Kozłoduju. Akcję zorganizował centroprawicowy ruch polityczny "Napred" (Naprzód). Wiec w Sofii poparły również związki zawodowe.

Podczas wiecu przed siedzibą rządu dyrektor elektrowni atomowej w Kozłoduju Iwan Genow powiedział, że Bułgaria, która poniosła bezpośrednie straty w wys. 140 mln lewów (70 mln euro) z powodu przerwania dostaw rosyjskiego gazu, może uzyskać 130 mln lewów (65 mln euro) dzięki pracy tylko jednego z reaktorów w ciągu pięciu miesięcy.

Według Genowa, Bułgaria nie zamierza działać za plecami UE - kierownictwo elektrowni wystąpiło o wszystkie niezbędne zezwolenia na ponowne uruchomienie jednego z reaktorów. Jednocześnie władze mają negocjować z Brukselą zastosowanie klauzuli w traktacie akcesyjnym, która przewiduje możliwość ponownego uruchomienia reaktorów w razie nadzwyczajnych okoliczności.

Cztery starsze reaktory elektrowni w Kozłoduju zostały zamknięte w 2002 i 2006 r. jako zagrażające bezpieczeństwu. Było to jednym z warunków przystąpienia Bułgarii do Unii w 2007 r.

Jeszcze na początku kryzysu gazowego za reaktywowaniem dwóch reaktorów opowiedział się prezydent Bułgarii Georgi Pyrwanow, który proponuje referendum w tej sprawie.

Lidia Kalina

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.