Bułgaria żąda uruchomienia reaktorów jądrowych

[2009-01-20 18:53:50]

18 stycznia ulicami Sofii przeszła kilkutysięczna demonstracja, domagając się ponownego uruchomienia starszych reaktorów elektrowni atomowej w Kozłoduju. Akcję zorganizował centroprawicowy ruch polityczny "Napred" (Naprzód). Wiec w Sofii poparły również związki zawodowe.

Podczas wiecu przed siedzibą rządu dyrektor elektrowni atomowej w Kozłoduju Iwan Genow powiedział, że Bułgaria, która poniosła bezpośrednie straty w wys. 140 mln lewów (70 mln euro) z powodu przerwania dostaw rosyjskiego gazu, może uzyskać 130 mln lewów (65 mln euro) dzięki pracy tylko jednego z reaktorów w ciągu pięciu miesięcy.

Według Genowa, Bułgaria nie zamierza działać za plecami UE - kierownictwo elektrowni wystąpiło o wszystkie niezbędne zezwolenia na ponowne uruchomienie jednego z reaktorów. Jednocześnie władze mają negocjować z Brukselą zastosowanie klauzuli w traktacie akcesyjnym, która przewiduje możliwość ponownego uruchomienia reaktorów w razie nadzwyczajnych okoliczności.

Cztery starsze reaktory elektrowni w Kozłoduju zostały zamknięte w 2002 i 2006 r. jako zagrażające bezpieczeństwu. Było to jednym z warunków przystąpienia Bułgarii do Unii w 2007 r.

Jeszcze na początku kryzysu gazowego za reaktywowaniem dwóch reaktorów opowiedział się prezydent Bułgarii Georgi Pyrwanow, który proponuje referendum w tej sprawie.

Lidia Kalina

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.