Salwador: Lewica zwyciężyła w wyborach parlamentarnych

[2009-01-21 09:17:59]

18 stycznia w Salwadorze odbyły się wybory parlamentarne w których rywalizowały dwie główne partie - lewicowy Front Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Martí (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) oraz prawicowy Narodowy Sojusz Republikański (Alianza Republicana Nacionalista).

Zdecydowane zwycięstwo odniosło FMLN wprowadzając do Zgromadzenia Ustawodawczego (Asamblea Legislativa) 37 deputowanych (o 5 więcej niż w 2006 roku). ARENA zdobyła 32 miejsca (-2). Partia Chrześcijańsko-Demokratyczna (Partido Demócrata Cristiano) otrzymała 7 deputowanych (+1), konserwatywna Partia Pojednania Narodowego (Partido de Conciliación Nacional) - 4 deputowanych (-6), a nowoutworzone centrolewicowe ugrupowanie Demokratyczna Zmiana (Cambio Democrático) - 2 deputowanych.

Front Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Martí powstał 10 października 1980 roku w wyniku połączenia lewicowych organizacji zbrojnych: guevarystowskich Ludowych Sił Zbrojnych im. Farabundo Martí (Fuerzas Populares de Liberación Farabundo Martí), socjalistów z Sił Zbrojnych Oporu Narodowego (Fuerzas Armadas de la Resistencia Nacional), marksistów z Ludowej Armii Rewolucyjnej (Ejército Revolucionario del Pueblo) i promoskiewskich komunistów z Komunistycznej Partii Salwadoru (Partido Comunista Salvadoreño). W grudniu 1980 roku dołączyli do nich trockiści z Rewolucyjnej Partii Robotniczej Ameryki Środkowej (Partido Revolucionario de los Trabajadores Centroamericanos).

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.