Salwador: Lewica zwyciężyła w wyborach parlamentarnych

[2009-01-21 09:17:59]

18 stycznia w Salwadorze odbyły się wybory parlamentarne w których rywalizowały dwie główne partie - lewicowy Front Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Martí (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) oraz prawicowy Narodowy Sojusz Republikański (Alianza Republicana Nacionalista).

Zdecydowane zwycięstwo odniosło FMLN wprowadzając do Zgromadzenia Ustawodawczego (Asamblea Legislativa) 37 deputowanych (o 5 więcej niż w 2006 roku). ARENA zdobyła 32 miejsca (-2). Partia Chrześcijańsko-Demokratyczna (Partido Demócrata Cristiano) otrzymała 7 deputowanych (+1), konserwatywna Partia Pojednania Narodowego (Partido de Conciliación Nacional) - 4 deputowanych (-6), a nowoutworzone centrolewicowe ugrupowanie Demokratyczna Zmiana (Cambio Democrático) - 2 deputowanych.

Front Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Martí powstał 10 października 1980 roku w wyniku połączenia lewicowych organizacji zbrojnych: guevarystowskich Ludowych Sił Zbrojnych im. Farabundo Martí (Fuerzas Populares de Liberación Farabundo Martí), socjalistów z Sił Zbrojnych Oporu Narodowego (Fuerzas Armadas de la Resistencia Nacional), marksistów z Ludowej Armii Rewolucyjnej (Ejército Revolucionario del Pueblo) i promoskiewskich komunistów z Komunistycznej Partii Salwadoru (Partido Comunista Salvadoreño). W grudniu 1980 roku dołączyli do nich trockiści z Rewolucyjnej Partii Robotniczej Ameryki Środkowej (Partido Revolucionario de los Trabajadores Centroamericanos).

Szymon Martys

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).