LPR przeciwko Boyowi i wolności

[2003-08-29 16:55:49]

Prawica przechodzi do ofensywy w kolejnych miastach Polski. Krakowska Liga Polskich Rodzin i Młodzież Wszechpolska zamierzają oczyścić swoje miasto z pamiątek po Tadeuszu Boyu-Żeleńskim wybitnym krytyku, publicyście i satyryku, współtwórcy kabaretu Zielony Balonik, autorze blisko 100 tomów tłumaczeń klasyki literatury francuskiej, odznaczonym za swoją pracę translatorską Krzyżem Kawalerskim Legii Honorowej.

Sygnałem do rozpoczęcia nagonki przeciwko Boyowi, nieprzejednanemu wrogowi klerykalizmu i ciemnoty, było nadanie jego imienia jednemu z krakowskich gimnazjów. Miejscowi epigoni idei Romana Dmowskiego uważają iż Boy nie może stanowić wzoru dla młodzieży m.in. dlatego iż był zaliczany do grona zwolenników aborcji i eutanazji. Wczoraj radni Młodzieży Wszechpolskiej i LPR zażądali usunięcia pomnika pisarza z krakowskich Plant, gdyż jak stwierdził na sesji Rady Miasta szef klubu LPR Piotr Doerre zdrajców należy karać gardłem, nie zaś stawiać na pomnikach. Przypomnijmy iż Żeleński, który po wybuchu drugiej wojny światowej został kierownikiem katedry historii literatury francuskiej na Uniwersytecie we Lwowie został zamordowany przez nazistów po wkroczeniu wojsk niemieckich do tego miasta.

W Białymstoku natomiast inna radna LPR Katarzyna Dec na ostatniej sesji Rady Miasta wnioskowała o wykreślenie słów „demokracji, tolerancji i wolności” ze statutu jednej z miejscowych szkół. Radna prawicy stwierdziła iż wszyscy wiemy do czego prowadzi wychowanie w wolności, gdy wszystkim wszystko wolno, a także usiłowała udowodnić, iż tolerancja w niektórych sytuacjach jest bardzo szkodliwa. Te argumenty zyskały posłuch w szeregach klubów Prawa i Sprawiedliwości oraz LPR, co doprowadziło do wyreślenia „kontrowersyjnych” sformułowań z omawianego statutu.

Bartosz Machalica

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.