RACJA PL opuszcza KPL

[2009-03-22 10:27:47]

RACJA Polskiej Lewicy nie jest już partią współtworzącą Kongres Porozumienia Lewicy. Ugrupowanie podjęło decyzję o opuszczeniu porozumienia.

Decyzja zapadła podczas obradującej 20 marca Rady Krajowej partii. Członkowie jednogłośnie podjęli decyzję, że RACJA oficjalnie opuszcza KPL i nie będzie dalej firmować jego działalności swoim szyldem. Wiadomo, że zasadniczą przyczyną było podpisanie porozumienia wyborczego z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. RACJA PL sprzeciwiała się takiemu rozwiązaniu. Działaczom partii nie podobał się również styl kierowania prezydium KPL-u przez prof. Pawła Bożyka, który miał podejmować samodzielnie wiążące decyzje, bez konsultacji ze stronami porozumienia.

W skład Kongresu Porozumienia Lewicy wchodzi obecnie Polska Partia Socjalistyczna i Ruch Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka.

Daniel Ptaszek

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.