RACJA PL opuszcza KPL

[2009-03-22 10:27:47]

RACJA Polskiej Lewicy nie jest już partią współtworzącą Kongres Porozumienia Lewicy. Ugrupowanie podjęło decyzję o opuszczeniu porozumienia.

Decyzja zapadła podczas obradującej 20 marca Rady Krajowej partii. Członkowie jednogłośnie podjęli decyzję, że RACJA oficjalnie opuszcza KPL i nie będzie dalej firmować jego działalności swoim szyldem. Wiadomo, że zasadniczą przyczyną było podpisanie porozumienia wyborczego z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. RACJA PL sprzeciwiała się takiemu rozwiązaniu. Działaczom partii nie podobał się również styl kierowania prezydium KPL-u przez prof. Pawła Bożyka, który miał podejmować samodzielnie wiążące decyzje, bez konsultacji ze stronami porozumienia.

W skład Kongresu Porozumienia Lewicy wchodzi obecnie Polska Partia Socjalistyczna i Ruch Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka.

Daniel Ptaszek

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.