Protest lokatorów na sesji Rady Warszawy

[2009-05-14 22:10:52]

Około 50 lokatorów z Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów oraz Komitetu Obrony Lokatorów protestowało 14 maja podczas sesji Rady Warszawy. Protestujących wsparły Lewicowa Alternatywa i Związek Syndykalistów Polski.

Zebrani weszli na część sali obrad Rady przeznaczoną dla publiczności z własnym nagłośnieniem oraz transparentami "W obronie praw lokatorów" i "Nie dla podwyżek czynszów".
Protestowali w ten sposób przeciwko polityce mieszkaniowej miasta polegającej na reprywatyzowaniu budynków, podwyżkach czynszów w zasobie komunalnym i stopniowej likwidacji mieszkań komunalnych.

Lokatorzy zgłosili swego przedstawiciela do zabrania głosu. Biuro Rady początkowo zaproponowało, że może on zabrać głos w punkcie wolne wnioski, po 35 innych punktach obrad, co było nie do przyjęcia dla protestujących.

Radny Bartosz Dominiak (Lewica) stwierdził, że Rada powinna na przyszłość informować przedstawicieli mieszkańców o której godzinie będzie punkt, wolne wnioski.

Radny Maciej Maciejowski (PiS) zaproponował, aby lokatorzy w pięciominutowym wystąpieniu mogli przedstawić swoje racje na początku sesji. Wniosek ten został poparty przez wszystkie kluby radnych.

Jako przedstawiciel lokatorów wystąpił Andrzej Smosarski z WSL i LA. Podziękował na wstępie radnym za łaskawe umożliwienie 5 minutowego wystąpienia na tak skomplikowany i ważny temat.
Zarzucił miastu, że od lat w Warszawie nie robi się nic, aby pomóc mieszkańcom, a miasto, pomimo, że najbogatsze w Polsce, tłumaczy się wciąż brakiem pieniędzy.

Zwrócił także uwagę na dziką reprywatyzację i wyzbywanie się przez miasto mieszkań komunalnych. Może państwo radni sami sprzedaliby swoje mieszkania za ułamek ich wartości - stwierdził. Skrytykował również proponowane przez władze miasta nowe zasady przyznawania lokali komunalnych, według których zarobki starających się o nie osób nie mogą przekroczyć ok. 1300 zł brutto, a także podwyżki czynszów w zasobie komunalnych, wprowadzone bez przeprowadzenia jakiejkolwiek analizy społecznej czy sprawdzenia rzeczywistych zarobków lokatorów budynków komunalnych.

Smosarski zapewnił radnych, że ich dalsze działania przeciwko interesom lokatorów będą nagłaśniane przez ruch lokatorski, a radni głosujący za antyspołeczną polityką mieszkaniową będą znani warszawiakom z imienia i nazwiska.

Na dowód zebrani lokatorzy pokazywali przez czas trwania wystąpienia radnym czerwone kartki.

Piotr Ciszewski

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.