PKP: Zburzą 200 dworców kolejowych

[2009-05-15 14:12:16]

Według informacji Pawła Olczyka, członka zarządu spółki PKP, kolej planuje pozbycie się około 2500 dworców. Z tego najwięcej, bo 1000 ma być oferowanych do przejęcia władzom samorządowym. Sto przypadnie Polskim Liniom Kolejowym, zaś 150 dworców PKP chce sprzedaż na wolnym rynku. Ta sama strategia zakłada zburzenie 200 budynków dworcowych. W gestii PKP pozostać mają jedynie 83 dworce uważane za strategiczne.

Na chwilę obecną PKP posiada w sumie 2641 dworców, z których czynnych jest mniej niż połowa. Władze spółki twierdzą, iż nie są w stanie utrzymać infrastruktury dworcowej na obecnych poziomie.

Proces przechodzenia dworców w gestię władz lokalnych trwa od 2006 r. Do końca ubiegłego roku liczba przejętych przez nie budynków sięgnęła blisko osiemdziesięciu, w tym dworce w Będzinie w Zagłębiu Dąbrowskim oraz w Giżycku na Mazurach. Część dworców znalazła się w rękach samorządowców jako rozliczenie za długi.

Tomasz Wilczyński

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.