Bułgaria: Zwycięstwo centroprawicy

[2009-07-06 11:46:32]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się 5 lipca w Bułgarii zwycięstwo odniosła centroprawicowa partia Obywatele na rzecz Europejskiej Przyszłości Bułgarii (Grażdani za ewropejsko razwitie na Balgarija). Według najnowszych informacji, po przeliczeniu 99 proc. głosów, GERB zdobyła 39 proc. głosów. Porażkę odniosła rządząca dotychczas lewicowa Koalicja na rzecz Bułgarii (Koalicija za Balgarija), otrzymując 17 proc. głosów. Jako trzeci uplasował się reprezentujący mniejszość turecką i pomacką (muzułmańscy Bułgarzy) Ruch na Rzecz Praw i Swobód (Dwiżenie za prawa i swobodi/Hak ve Özgürlükler Hareketi), z wynikiem 14 proc. głosów. Do parlamentu wejdzie również skrajnie nacjonalistyczna Ataka - 9 proc. głosów, centroprawicowa Niebieska Koalicja (Sinjata koalitsia) - 6 proc. oraz konserwatywna partia Porządek, Prawo, Sprawiedliwość (Red Zakonnost i Sprawedliwost - 4 proc.

GERB nie zdobyła wystarczającej liczby głosów do utworzenia samodzielnego rządu i prawdopodobnie będzie zmuszona do utworzenia koalicji. Preferowanym przez przyszłego premiera Bojko Borysowa koalicjantem jest Niebieska Koalicja. Lider centroprawicy zapowiada również, że jego rząd skupi się na walce z korupcją oraz będzie starał się rozwiązać problemy związane z kryzysem ekonomicznym.

Mateusz Mirys

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.