Kosowo: Protest przeciwników misji EULEX

[2009-08-26 13:23:41]

25 sierpnia w stolicy Kosowa, Prisztinie, doszło do protestu przeciwników związanej z Unią Europejską misji EULEX. Jak poinformował agencję prasową Kosova Press rzecznik policji w regionie prisztińskim Agron Borovci blisko 20 działaczy ruchu VETËVENDOSJE! zniszczyło 28 pojazdów należących do misji. Zdaniem działaczy organizacji EULEX, podobnie jak międzynarodowa misja UNMIK, mieszają się w wewnętrzne sprawy Kosowa.

Zajście potępiła rzeczniczka EULEX Karin Limdal. Jak dodała unijna misja wspiera ideę pokojowego protestu, uznając ją za jeden z najistotniejszych elementów demokratycznego społeczeństwa jednak niszczenie mienia nie sprzyja wyrażaniu opinii ani prezentacji argumentów. Działania ruchu VETËVENDOSJE! skrytykował także prezydent Kosowa Fatmir Sejdiu oraz rząd kraju.

Powstanie misji EULEX zatwierdzono pod koniec stycznia 2008 roku. Biorą w niej udział wszystkie państwa członkowskie Unii Europejskiej za wyjątkiem Hiszpanii, a także Chorwacja, Turcja, Szwajcaria, Norwegia oraz USA. Misja będzie się składa z 2 tysięcy funkcjonariuszy, w tym policjantów, prokuratorów oraz sędziów.

VETËVENDOSJE! (po albańsku "Samostanowienie") to organizacja społeczna sprzeciwiająca się obecności misji Unii Europejskiej i Organizacji Narodów Zjednoczonych na terytorium Kosowa. Liderem ruchu jest weteran kosowskiego ruchu niepodległościowego Albin Kurti. VETËVENDOSJE! współpracuje ściśle z łączącą elementy radykalnie lewicowe i nacjonalistyczne partią Narodowy Ruch na rzecz Wyzwolenia Kosowa (Lëvizja Kombëtare për Çlirimin e Kosovës).

Szymon Martys

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.