Kosowo: Protest przeciwników misji EULEX

[2009-08-26 13:23:41]

25 sierpnia w stolicy Kosowa, Prisztinie, doszło do protestu przeciwników związanej z Unią Europejską misji EULEX. Jak poinformował agencję prasową Kosova Press rzecznik policji w regionie prisztińskim Agron Borovci blisko 20 działaczy ruchu VETËVENDOSJE! zniszczyło 28 pojazdów należących do misji. Zdaniem działaczy organizacji EULEX, podobnie jak międzynarodowa misja UNMIK, mieszają się w wewnętrzne sprawy Kosowa.

Zajście potępiła rzeczniczka EULEX Karin Limdal. Jak dodała unijna misja wspiera ideę pokojowego protestu, uznając ją za jeden z najistotniejszych elementów demokratycznego społeczeństwa jednak niszczenie mienia nie sprzyja wyrażaniu opinii ani prezentacji argumentów. Działania ruchu VETËVENDOSJE! skrytykował także prezydent Kosowa Fatmir Sejdiu oraz rząd kraju.

Powstanie misji EULEX zatwierdzono pod koniec stycznia 2008 roku. Biorą w niej udział wszystkie państwa członkowskie Unii Europejskiej za wyjątkiem Hiszpanii, a także Chorwacja, Turcja, Szwajcaria, Norwegia oraz USA. Misja będzie się składa z 2 tysięcy funkcjonariuszy, w tym policjantów, prokuratorów oraz sędziów.

VETËVENDOSJE! (po albańsku "Samostanowienie") to organizacja społeczna sprzeciwiająca się obecności misji Unii Europejskiej i Organizacji Narodów Zjednoczonych na terytorium Kosowa. Liderem ruchu jest weteran kosowskiego ruchu niepodległościowego Albin Kurti. VETËVENDOSJE! współpracuje ściśle z łączącą elementy radykalnie lewicowe i nacjonalistyczne partią Narodowy Ruch na rzecz Wyzwolenia Kosowa (Lëvizja Kombëtare për Çlirimin e Kosovës).

Szymon Martys

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.