Wielka Brytania: Protesty pocztowców

[2009-10-18 12:08:05]

Communication Workers Union (CWU), centrala związkowa zrzeszająca pracowników poczty i telekomunikacji, zapowiedział na koniec przyszłego tygodnia ogólnokrajowy strajk pracowników brytyjskiej poczty (Royal Mail). Od 22 października członkowie związku nie będą wykonywali swojej pracy. Jeszcze tego dnia urzędy pocztowe mają normalnie przyjmować i wydawać przesyłki, 23 października w ogóle nie będą pracować.

Strajk jest protestem przeciwko planom restrukturyzacji i modernizacji Royal Mail, w wyniku której – zdaniem przedstawicieli CWU – w ciągu najbliższych dwóch lat pracę straci około 60 tysięcy pocztowców. By zminimalizować straty związane ze strajkami zarząd poczty planuje zatrudnić dodatkowych 30 tysięcy pracowników zatrudnionych na czas nieokreślony, którzy przejmą obowiązki strajkujących. Związkowcy uważają, że jest to działanie sprzeczne z prawem i zapowiadają zaskarżenie go do sądu.

Protesty pocztowców publicznie skrytykował lord Peter Mendelson, minister przedsiębiorczości. Mendelson powiedział, że jest więcej niż wściekły na związkowców. Według Mendelsona modernizacja poczty (jednego z ostatnich dużych, państwowych zakładów w Wielkiej Brytanii) jest konieczna, a protesty doprowadzą jedynie do tego, że wielu indywidualnych i instytucjonalnych klientów Royal Mail na zawsze się do niej zniechęci.

Zdaniem przedstawicieli brytyjskiej policji protesty pocztowców przeciw restrukturyzacji mogą mieć równie gwałtowny przebieg co protesty górników w latach 1984-1985.

Jakub Majmurek

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.