Rosja, Białoruś, Ukraina: Obchody rocznicy Rewolucji Październikowej

[2009-11-08 10:35:36]

7 listopada tysiące członków i sympatyków Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej oraz innych ugrupowań lewicowych uczestniczyły w wielu rosyjskich miastach w demonstracjach z okazji 92. rocznicy Rewolucji Październikowej.

W manifestacji w Moskwie uczestniczyło kilkanaście tysięcy osób. Przeszła ona z placu Aleksandra Puszkina ulicą Twerską na plac Teatralny, gdzie przed pomnikiem Karola Marksa odbył się wiec. Uczestnicy protestu skandowali: "Rewolucja, Lenin, socjalizm!", "Niech żyje Rosja Radziecka, Socjalistyczna!" oraz "Kłamstwa o Leninie i Stalinie - na śmietnik historii!".

Demonstrację komunistów poprzedziła parada wojskowa na Placu Czerwonym, upamiętniająca defiladę z 7 listopada 1941 r. Wzięło w niej udział 5 tys. żołnierzy Garnizonu Moskiewskiego i słuchaczy stołecznych akademii wojskowych, ubranych w mundury z lat II wojny światowej. Przez Plac Czerwony przejechały też dwa czołgi T-34.

Na Białorusi blisko 40 działaczy opozycyjnej Białoruskiej Partii Zjednoczonych Lewicowców - Sprawiedliwy Świat (dawniej Partia Komunistów Białorusi) wzięło udział w uroczystości przed pomnikiem Włodzimierza Lenina w Mińsku. Rewolucja miała swoje błędy, ale doprowadziła też do przyjęcia wielu pozytywnych rozwiązań, które służyły robotnikom przez lata - powiedział lider partii Siarhiej Kaliakin.

Kwiaty przed pomnikiem Lenina złożyła także grupa działaczy prorządowej Komunistycznej Partii Białorusi. Z kolei działacze Partii Narodowo-Bolszewickiej złożyli kwiat przed pomnikiem Feliksa Dzierżyńskiego, naprzeciwko siedziby KGB w białoruskiej stolicy. Rewolucja uratowała Rosję od katastrofy - stwierdził aktywista NBP Dmitry Siniak. Rewolucja wpłynęła także na rozwój sztuki i nauki - dodał.

Komunistyczna Partia Ukrainy w oświadczeniu zatytułowanym "Wielki Październik zawsze będzie z nami ponieważ jego idee są nieśmiertelne!" poinformowała, że w tym roku z powodu epidemii grypy zrezygnowała z organizowania demonstracji z okazji rocznicy Rewolucji Październikowej. Kierownictwo partii ograniczyło się do złożenia kwiatów przy pomnikach bohaterów rewolucji.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).