Rosja, Białoruś, Ukraina: Obchody rocznicy Rewolucji Październikowej

[2009-11-08 10:35:36]

7 listopada tysiące członków i sympatyków Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej oraz innych ugrupowań lewicowych uczestniczyły w wielu rosyjskich miastach w demonstracjach z okazji 92. rocznicy Rewolucji Październikowej.

W manifestacji w Moskwie uczestniczyło kilkanaście tysięcy osób. Przeszła ona z placu Aleksandra Puszkina ulicą Twerską na plac Teatralny, gdzie przed pomnikiem Karola Marksa odbył się wiec. Uczestnicy protestu skandowali: "Rewolucja, Lenin, socjalizm!", "Niech żyje Rosja Radziecka, Socjalistyczna!" oraz "Kłamstwa o Leninie i Stalinie - na śmietnik historii!".

Demonstrację komunistów poprzedziła parada wojskowa na Placu Czerwonym, upamiętniająca defiladę z 7 listopada 1941 r. Wzięło w niej udział 5 tys. żołnierzy Garnizonu Moskiewskiego i słuchaczy stołecznych akademii wojskowych, ubranych w mundury z lat II wojny światowej. Przez Plac Czerwony przejechały też dwa czołgi T-34.

Na Białorusi blisko 40 działaczy opozycyjnej Białoruskiej Partii Zjednoczonych Lewicowców - Sprawiedliwy Świat (dawniej Partia Komunistów Białorusi) wzięło udział w uroczystości przed pomnikiem Włodzimierza Lenina w Mińsku. Rewolucja miała swoje błędy, ale doprowadziła też do przyjęcia wielu pozytywnych rozwiązań, które służyły robotnikom przez lata - powiedział lider partii Siarhiej Kaliakin.

Kwiaty przed pomnikiem Lenina złożyła także grupa działaczy prorządowej Komunistycznej Partii Białorusi. Z kolei działacze Partii Narodowo-Bolszewickiej złożyli kwiat przed pomnikiem Feliksa Dzierżyńskiego, naprzeciwko siedziby KGB w białoruskiej stolicy. Rewolucja uratowała Rosję od katastrofy - stwierdził aktywista NBP Dmitry Siniak. Rewolucja wpłynęła także na rozwój sztuki i nauki - dodał.

Komunistyczna Partia Ukrainy w oświadczeniu zatytułowanym "Wielki Październik zawsze będzie z nami ponieważ jego idee są nieśmiertelne!" poinformowała, że w tym roku z powodu epidemii grypy zrezygnowała z organizowania demonstracji z okazji rocznicy Rewolucji Październikowej. Kierownictwo partii ograniczyło się do złożenia kwiatów przy pomnikach bohaterów rewolucji.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.