Rosja, Białoruś, Ukraina: Obchody rocznicy Rewolucji Październikowej

[2009-11-08 10:35:36]

7 listopada tysiące członków i sympatyków Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej oraz innych ugrupowań lewicowych uczestniczyły w wielu rosyjskich miastach w demonstracjach z okazji 92. rocznicy Rewolucji Październikowej.

W manifestacji w Moskwie uczestniczyło kilkanaście tysięcy osób. Przeszła ona z placu Aleksandra Puszkina ulicą Twerską na plac Teatralny, gdzie przed pomnikiem Karola Marksa odbył się wiec. Uczestnicy protestu skandowali: "Rewolucja, Lenin, socjalizm!", "Niech żyje Rosja Radziecka, Socjalistyczna!" oraz "Kłamstwa o Leninie i Stalinie - na śmietnik historii!".

Demonstrację komunistów poprzedziła parada wojskowa na Placu Czerwonym, upamiętniająca defiladę z 7 listopada 1941 r. Wzięło w niej udział 5 tys. żołnierzy Garnizonu Moskiewskiego i słuchaczy stołecznych akademii wojskowych, ubranych w mundury z lat II wojny światowej. Przez Plac Czerwony przejechały też dwa czołgi T-34.

Na Białorusi blisko 40 działaczy opozycyjnej Białoruskiej Partii Zjednoczonych Lewicowców - Sprawiedliwy Świat (dawniej Partia Komunistów Białorusi) wzięło udział w uroczystości przed pomnikiem Włodzimierza Lenina w Mińsku. Rewolucja miała swoje błędy, ale doprowadziła też do przyjęcia wielu pozytywnych rozwiązań, które służyły robotnikom przez lata - powiedział lider partii Siarhiej Kaliakin.

Kwiaty przed pomnikiem Lenina złożyła także grupa działaczy prorządowej Komunistycznej Partii Białorusi. Z kolei działacze Partii Narodowo-Bolszewickiej złożyli kwiat przed pomnikiem Feliksa Dzierżyńskiego, naprzeciwko siedziby KGB w białoruskiej stolicy. Rewolucja uratowała Rosję od katastrofy - stwierdził aktywista NBP Dmitry Siniak. Rewolucja wpłynęła także na rozwój sztuki i nauki - dodał.

Komunistyczna Partia Ukrainy w oświadczeniu zatytułowanym "Wielki Październik zawsze będzie z nami ponieważ jego idee są nieśmiertelne!" poinformowała, że w tym roku z powodu epidemii grypy zrezygnowała z organizowania demonstracji z okazji rocznicy Rewolucji Październikowej. Kierownictwo partii ograniczyło się do złożenia kwiatów przy pomnikach bohaterów rewolucji.

Szymon Martys

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).