Francja: Francuska Partia Komunistyczna domaga się powrotu Zelayi do władzy

[2009-11-08 10:57:41]

Francuska Partia Komunistyczna (Parti communiste français) wydała 7 listopada oświadczenie w którym zażądała przywrócenia do władzy obalonego prezydenta Hondurasu Manuela Zelayę.

Pomimo oświadczeń Baracka Obamy, wzywających do powrótu Zelayi do władzy, Stany Zjednoczone de facto wspierają obecnie rządzący reżim, wraz ze zbrodniami które popełnił oraz zamach stanu - czytamy w dokumencie PCF.

Francuscy komuniści wezwali do prowadzenia sankcji przeciwko tym którzy popierają rządy Roberto Michelettiego, zaś do Unii Europejskiej zaapelowali o zerwanie wszystkich umów gospodarczych z Hondurasem. Jak dodaje PCF wszystkie działania które mają uniemożliwić powrót Zelayi do władzy służą neutralizacji postępowych osiągnięć sił rewolucyjnych w Ameryce Łacińskiej.

Szymon Martys

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.