Kryzys: "Korekta czy załamanie systemu?"

[2009-12-06 19:32:43]

W dniach 5-6 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja dotycząca kryzysu, zorganizowana przez Lewicową Alternatywę i Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza, dotycząca analizy obecnego kryzysu gospodarczego i jego związku z protestami społecznymi.

Jakub Grzegorczyk z LA przedstawił prezentowane przez różne opcje recepty na kryzys, wśród których są zarówno neoliberalne dalsze deregulowanie gospodarki jak i prawicowy oraz lewicowy keynesizm - w pierwszym przypadku regulujący jedynie system kapitalistyczny, a w drugim stawiający również na pewne ograniczone zmiany społeczne.

Odbyła się dyskusja o tym czy uzasadnione jest transferowanie przez państwo publicznych pieniędzy na pomoc dla podmiotów prywatnych takich jak banki. Dyskutanci podkreślali, że lewica nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Jako jedno z rozwiązań przedstawiono sytuację w której za państwową pomocą idą konkretne wymagania takie jak nakaz tworzenia we wspomaganych przedsiębiorstwach samorządu pracowniczego czy uzależnienie wsparcia od przestrzegania praw pracowniczych.

Skrytykowano politykę bezwarunkowego wsparcia, która może doprowadzić do tego, że kapitaliści, tłumacząc się kryzysem będą oczekiwali od państwa coraz większych sum.

Jan Reise z niemieckiej grupy Wildcat przedstawił sytuację w Niemczech, gdzie kryzys spowodował, że około 1,5 miliona pracowników ma przymusowo krótszy tydzień pracy, a co za tym idzie niższe pensje. Dodał, że pomimo tego w niektórych fabrykach, gdy pojawia się zapotrzebowanie w czasie tego krótszego tygodnia pracy produkuje się tyle samo co wcześniej, ponieważ podniesione zostały normy produkcji. Według mówcy Niemcy ucierpiały znacząco w wyniku kryzysu, ponieważ ich PKB w 45 proc. pochodzi z eksportu.

Odbyła się również dyskusja dotycząca odpowiedzi ruchów społecznych na kryzys. Jarosław Urbański mówił o propozycjach OZZ IP, polegających na organizowaniu nie tylko samych pracowników, ale również bezrobotnych oraz postulatach takich jak walka z podwyższaniem wieku emerytalnego czy uelastycznianiem form zatrudnienia.

Debatowano czy kryzys w Polsce może doprowadzić do fali protestów społecznych podobnej lub większej niż ta z lat 2002-2003. Pojawiły się głosy, że na razie trudno to ocenić jednak ruchy społeczne nie mogą pozostać bierne, ponieważ protesty społeczne mogą wybuchnąć nagle.

Obszerne materiały z konferencji mają ukazać się w nowym numerze kwartalnika "Przegląd Anarchistyczny".

Piotr Ciszewski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.