Peru: Fujimori za kratami do końca życia

[2010-01-03 14:25:05]

Peruwiański Sąd Najwyższy podtrzymał wyrok 25 lat więzienia dla byłego prezydenta tego kraju Alberto Fujimoriego. Był on oskarżony o dwie masakry i dwa porwania swoich przeciwników politycznych. Dla 72-letniego obecnie Fujimoriego wyrok 25 lat więzienia oznacza, że prawdopodobnie nie wyjdzie już na wolność.

7 kwietnia 2009 roku sąd skazał Fujimoriego za zabójstwo 25 osób w Barrios Altos (w 1991 r.) i La Cantuta (1992) oraz dwa porwania dziennikarza i wydawcy. Wydarzenia te miały miejsce w czasie tzw. autoprzewrotu w 1992 roku.

Fujimori, który wygrał demokratyczne wybory w 1990 roku rozpoczął wprowadzanie neoliberalnych reform, których efektem była między innymi gwałtowna prywatyzacja gospodarki. Udało mu się wprawdzie ograniczyć inflację, ale koszty społeczne wprowadzanych zmian były tak duże, że w kraju powstał potężny ruch sprzeciwu. Fujimori za pomocą wojska dokonał przewrotu stanu, zlikwidował parlament, zawiesił konstytucje i rozpoczął rządy dyktatorskie. Intensywnie walczył z oskarżanymi o terroryzm lewicowymi partyzantkami Świetlisty Szlak i Ruch Rewolucyjny im. Tupaca Amaru.

Jego rządy zakończyły się w kiedy oskarżany o korupcję, sfałszowanie wyborów, które zorganizował w 2000 roku. Uciekając przed oskarżeniami zbiegł do Japonii, gdzie ukrywał się korzystając z ochrony japońskiego rządu, który nie wydaje obcym państwom swoich obywateli (Fujimori ma dwa obywatelstwa).

W 2005 roku Fujimori udał się do Chile, skąd chciał prowadzić swoją kampanię wyborczą w Peru, aby po ewentualnym zwycięstwie móc powrócić do kraju pod ochroną immunitetu. Władze Chile uznały jednak ważność międzynarodowego listu gończego i aresztowały go. Po trwającym prawie rok procesie Fujimori został wydany władzom sądowniczym w Limie.

Bartosz Nowaczyk

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.