Eurostat: Ciągle rośnie bezrobocie w UE

[2010-01-10 01:58:49]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w listopadzie 2009 roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-27 wzrosło z 7,5 proc. w listopadzie 2008 r. do 9,5 proc. w listopadzie 2009 r. (w październiku 2009 r. wynosiło 9,4 proc).

Najniższe bezrobocie zanotowano w Holandii – 3,9 proc. i w Austrii – 5,5 proc., a najwyższe na Łotwie – 22,3 proc. i w Hiszpanii – 19,4 proc.

W okresie listopad 2008 r. – listopad 2009 r. we wszystkich państwach UE zanotowano wzrost bezrobocia. Najmniejszy wzrost bezrobocia odnotowano w Niemczech (z 7,1 proc. do 7,6 proc.), w Luksemburgu (z 5,2 proc. do 6,0 proc.) i na Malcie (z 6,2 proc. do 7,0 proc.). Największy wzrost bezrobocia nastąpił na Łotwie (z 10,2 proc. do 22,3 proc.), w Estonii (z 6,5 proc. w III kwartale 2008 r. do 15,2 proc. w III kwartale 2009 r.) i na Litwie (z 6,4 proc. w III kwartale 2008 r. do 14,6 proc. w III kwartale 2009 r.).

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie wzrosło z 16,6 proc. do 21,4 proc. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Holandii – 7,5 proc i w Niemczech – 10,3 proc. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Hiszpanii – 43,8 proc. i na Łotwie – 36,3 proc. (w III kwartale 2009 r.).

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od listopada 2008 r. do listopada 2009 r. wzrosło z 7,2 proc. do 9,7 proc., a wśród kobiet z 7,8 proc. do 9,2 proc.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA i Japonii. W listopadzie bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 10,0 proc. (rok wcześniej 6,8 proc.), a w Japonii 5,2 proc. (rok wcześniej 4,0 proc.).

Piotr Szumlewicz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.