Egipt: Brytyjski poseł George Galloway deportowany

[2010-01-10 03:27:28]

Brytyjski poseł z ramienia partii RESPECT, George Galloway został oficjalnie deportowany z Egiptu. Galloway przewodził międzynarodowemu konwojowi Viva Palestina do Strefy Gazy. Już w drodze powrotnej, zaraz po przekroczeniu granicy w Rafah, gdy znalazł się na terytorium Egiptu, został zatrzymany przez policję. Policjanci wepchnęli go do furgonetki i zawieźli do Kairu na lotnisko. W drodze Galloway dowiedział się, że siedmioro członków konwoju Viva Palestina zostało aresztowanych w Rafah. Galloway chciał tam wrócić by interweniować, jednak nie zezwolono mu na to. Zamiast tego, po przyjeździe do Kairu, posła oficjalnie deportowano z kraju i siłą zaprowadzono do samolotu.

Na lotnisku w Kairze wobec Gallowaya zastosowano specjalne środki bezpieczeństwa. Blisko 25 policjantów w cywilnych ubraniach nie odstępowało go na krok i towarzyszyli mu nawet w drodze do toalety czy kawiarni. George Galloway jest już w Wielkiej Brytanii.

Bartłomiej Zindulski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 września:

1904 - W Krakowie rozpoczął obrady IX Kongres PPSD, który uchwalił rezolucję o braterstwie i sojuszu z PPS i PPS zaboru pruskiego.

1946 - Niemcy: Rozpoczęło się ogłaszanie wyroku Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze.

1987 - Mohammad Nadżibullah (LDPA) został prezydentem Afganistanu.

1994 - Tomi'ichi Murayama z Partii Socjaldemokratycznej został premierem Japonii.