Eurostat: 32 proc. Polaków żyje w niedostatku, 17 proc. w biedzie

[2010-01-20 09:46:18]

Około 20 proc. Polaków w 2008 r. nie mogło sobie pozwolić na to, aby wystarczająco ogrzać mieszkanie, 21 proc., by przynajmniej raz na dwa dni zjeść mięso lub rybę, bądź ich pełnowartościowy zamiennik. Po 20 latach od upadku "realnego socjalizmu" po i prawie 6 lat po wstąpieniu do Unii Europejskiej prawie połowa Polaków żyje w biedzie, lub niedostatku - te wstrząsające dane opublikował ostatnio Eurostat.

Według Europejskiego Urzędu Statystycznego najbardziej narażone na biedę są dzieci z rodzin wielodzietnych.

Obecnie najmniejsza bieda jest w Czechach (9 proc.), Holandii i na Słowacji (11 proc.). Najwyższe wskaźniki zanotowały natomiast Łotwa (26 proc.), Rumunia (23 proc.), Bułgaria (21 proc.).

Eurostat opublikował wynik badań z okazji inauguracji Europejskiego Roku Walki z Biedą i Wykluczeniem Społecznym. Patronują mu Komisja Europejska i przewodnicząca w UE Hiszpania.

Przemysław Prekiel

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.