Jerzy Szygiel: Prawdziwy Polak Adolf Hitler

[2010-03-12 08:54:55]

Oj, zrobiło się na chwilę głośno o Polsce, z powodu mega-plakatu z Adolfem Hitlerem w roli głównej. Z wizji autorów wynika, że Hitler byłby znakomitym szefem państwa polskiego, gdyż w swoim kraju, zgodnie z ideami kościoła i nacjonalizmu, surowo zakazywał aborcji, natomiast pozwalał na nią w krajach, które miał w nosie. Jako prawdziwy patriota dbał przede wszystkim o swoje i to mu się chwali.

Polska, ledwo odzyskawszy niezależność, wprowadziła idee Hitlera w życie surowo zakazując aborcji, tak, że oficjalnie jest ich koło dwustu rocznie, a nieoficjalnie ponad 200 tysięcy, czyli mniej więcej tak, jak ongiś w szczęśliwym kraju prawdziwego wodza. "Hitler zrobił sporo dobrego w Polsce" – każdy prawdziwy Polak chętnie to przyzna w głębi duszy. Plakat na jego cześć właściwie nikogo nie zdziwił.

Wzorowy anty-aborcjonista Adolf Hitler prowadził też wzorowo słuszne wojny, zupełnie jak my. Jego rodacy mieli bzykać do upadłego, by dostarczać chwały narodowi i mięsa armatom - trzeba powiedzieć, że w tym war and love był romantyczny rozmach, zapowiedź malowniczej klęski, coś, co my, romantycy, bardzo lubimy. Hitler jest bliski naszemu sercu.

Widzimy, że słuszny plakat ma najlepsze intencje i jest logiczny. Wielki wizerunek Adolfa Hitlera powinien zostać rozpropagowany na wszystkich naszych ulicach, a obywatele będą bić brawo. Kościół powinien dołożyć swoje logo do plakatu - motyw krzyża przypomni, że Bóg z nami. Jakiś przechodzień pewnie się przeżegna, może się pomodli.

Może być też tak, że jacyś nieprzyzwoici ludzie źle odczytają plakat wzorowych anty-aborcjonistów. Ech, prawdziwy wódz Polaków wiedziałby co z takimi zrobić, w takich sprawach nie należy przecież żartować...

Jerzy Szygiel

Tekst ukazał się na blogu autora (blog.wirtualnemedia.pl/index.php?/authors/54-Jerzy-Szygiel).

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.