Jerzy Szygiel: Prawdziwy Polak Adolf Hitler

[2010-03-12 08:54:55]

Oj, zrobiło się na chwilę głośno o Polsce, z powodu mega-plakatu z Adolfem Hitlerem w roli głównej. Z wizji autorów wynika, że Hitler byłby znakomitym szefem państwa polskiego, gdyż w swoim kraju, zgodnie z ideami kościoła i nacjonalizmu, surowo zakazywał aborcji, natomiast pozwalał na nią w krajach, które miał w nosie. Jako prawdziwy patriota dbał przede wszystkim o swoje i to mu się chwali.

Polska, ledwo odzyskawszy niezależność, wprowadziła idee Hitlera w życie surowo zakazując aborcji, tak, że oficjalnie jest ich koło dwustu rocznie, a nieoficjalnie ponad 200 tysięcy, czyli mniej więcej tak, jak ongiś w szczęśliwym kraju prawdziwego wodza. "Hitler zrobił sporo dobrego w Polsce" – każdy prawdziwy Polak chętnie to przyzna w głębi duszy. Plakat na jego cześć właściwie nikogo nie zdziwił.

Wzorowy anty-aborcjonista Adolf Hitler prowadził też wzorowo słuszne wojny, zupełnie jak my. Jego rodacy mieli bzykać do upadłego, by dostarczać chwały narodowi i mięsa armatom - trzeba powiedzieć, że w tym war and love był romantyczny rozmach, zapowiedź malowniczej klęski, coś, co my, romantycy, bardzo lubimy. Hitler jest bliski naszemu sercu.

Widzimy, że słuszny plakat ma najlepsze intencje i jest logiczny. Wielki wizerunek Adolfa Hitlera powinien zostać rozpropagowany na wszystkich naszych ulicach, a obywatele będą bić brawo. Kościół powinien dołożyć swoje logo do plakatu - motyw krzyża przypomni, że Bóg z nami. Jakiś przechodzień pewnie się przeżegna, może się pomodli.

Może być też tak, że jacyś nieprzyzwoici ludzie źle odczytają plakat wzorowych anty-aborcjonistów. Ech, prawdziwy wódz Polaków wiedziałby co z takimi zrobić, w takich sprawach nie należy przecież żartować...

Jerzy Szygiel

Tekst ukazał się na blogu autora (blog.wirtualnemedia.pl/index.php?/authors/54-Jerzy-Szygiel).

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.