Bia³ystok: M³odzi Socjali¶ci kontra Jerzy Szmajdziñski

[2010-03-16 20:38:24]

13 marca, w auli Wydzia³u Prawa Uniwersytetu w Bia³ymstoku, odby³o siê spotkanie z politykami Sojuszu Lewicy Demokratycznej - kandydatem tej partii na prezydenta, wicemarsza³kiem Sejmu Jerzym Szmajdziñskim oraz przewodnicz±cym Grzegorzem Napieralskim. Mia³o ono nawi±zywaæ do obchodów dziesiêciolecia SLD.

Mimo ¿e kampania prezydencka formalnie jeszcze siê nie rozpoczê³a, Szmajdziñski (podobnie do typowanych na kandydatów Platformy Obywatelskiej -marsza³ka Sejmu Bronis³awa Komorowskiego i ministra spraw zagranicznych Rados³awa Sikorskiego) ju¿ organizuje spotkania nawi±zuj±ce do tematyki wyborczej w ca³ym kraju. Jak zaznaczy³ Szmajdziñski - choæ termin wyborów prezydenckich poznamy wprawdzie dopiero na prze³omie maja i czerwca, to pos³owie powinni spotykaæ siê na bie¿±co z wyborcami.

Podkre¶li³ równie¿, ¿e prezydent powinien byæ blisko wszystkich obywateli i ma moralny obowi±zek pomagaæ im aktywnie w rozwi±zywaniu najwa¿niejszych problemów.

W spotkaniu wziêli udzia³ równie¿ dzia³acze bia³ostockiego okrêgu M³odych Socjalistów. Swoj± obecno¶ci± szczególnie zainteresowa³ zebranych Micha³ Mo¿arowski, który przyby³ na spotkanie w stroju Supermana (wcze¶niej to dzia³acze m³odzie¿ówki SLD - Federacji M³odych Socjaldemokratów, publicznie zapowiadali wykreowanie Szmajdziñskiego na Supermana). Mo¿arowski rozpocz±³ dyskusjê z kandydatem SLD na prezydenta od pytania o to, co SLD zrobi³ w ci±gu 8 lat rz±dów i 20 lat obecno¶ci w parlamencie (pod ró¿nymi nazwami) dla m³odych ludzi w Polsce. Wyja¶ni³ równie¿, ¿e jego kostium symbolizuje miêdzy innymi ludzi m³odych, którzy w dzisiejszych ciê¿kich czasach wykonuj± tytaniczn± pracê by powi±zaæ koniec z koñcem.

W odpowiedzi na zadane pytanie Szmajdziñski stwierdzi³, ¿e lepszy byt m³odym ludziom zapewni³o wprowadzenie Polski do Unii Europejskiej, przy udziale SLD.

Nastêpnie g³os zabra³ inny dzia³acz bia³ostockiego okrêgu M³odych Socjalistów - Marcin Sawicki. Przypomnia³ o stronie internetowej Superszmaja.com, na której wypunktowano g³ówne zarzuty wobec kandydata SLD na prezydenta. Zada³ równie¿ pytanie: Jako ¿e s³yszeli¶my tutaj tyle o szkodnikach LPR, Samoobronie, itd., to mam pytanie - kto zdaniem Marsza³ka jest wiêkszym szkodnikiem - czy aby nie osoba wypowiadaj±ca wojnê dla niepodleg³ego kraju, dla ropy i bez rezolucji ONZ, odpowiedzialna za prywatyzacjê ostatniego pañstwowego banku jakim by³ PKO BP, która obciê³a emerytury pomostowe? (...) To s± trzy g³ówne sukcesy pana Marsza³ka Szmajdziñskiego.

Szmajdziñski zarzuci³ M³odym Socjalistom wybrakowan± wiedzê. G³ównonurtowe media, w przekazanych relacjach, pominê³y ich udzia³ w debacie.

Andrzej Wi¶niewski

drukuj poleæ znajomym poprzedni tekst nastêpny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po¶rednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. D³uga 29, I piêtro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (¶roda), godz. 18.30
Poszukujê
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Szukam ksi±¿ki
Poszukujê ksi±¿ek
"PPS dlaczego siê nie uda³o" - kupiê!!!
Szukam muzyków, realizatorów d¼wiêku do wspólnego projektu.
wszêdzie

Wiêcej og³oszeñ...

19 kwietnia:

1539 - Na Ma³ym Rynku w Krakowie zosta³a spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmar³ Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstañcy Cristero napadli, a nastêpnie oblali benzyn± i podpalili poci±g maj±cy przewoziæ pieni±dze, w wyniku czego zginê³o 51 osób.

1943 - Wybuch³o powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powsta³a najwa¿niejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleñcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klêsk± zakoñczy³a siê inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA si³ emigrantów kubañskich w Zatoce ¦wiñ.

1993 - W Soweto odby³ siê pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA mia³ miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginê³o 168 osób, ponad 680 zosta³o rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnowa³ z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro zosta³ zaprzysiê¿ony na urz±d prezydenta Wenezueli.