USA: Gigantyczny zysk oskarżonego o oszustwo banku Goldman Sachs

[2010-04-20 22:56:50]

Jeden z największych banków inwestycyjnych na świecie – Goldman Sachs ogłosił 20 kwietnia wyniki za pierwszy kwartał 2010 roku: 3 miliardy 460 milionów zysku netto, co oznacza wzrost o 91 procent w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego.

Bank został 16 kwietnia oskarżony przez amerykańską Komisję Insturmentów Finansowych i Giełd (Securities and Exchange Commission – SEC) o to, że nie ujawnił w 2007 roku, iż jeden z jego klientów uczestniczył w tworzeniu, a następnie skorzystał na spadku wartości jednego z rodzajów instrumentów finansowych, opartych na ryzykownych kredytach hipotecznych. Goldman Sachs sprzedawał ten instrument swoim klientom. Komisja twierdzi, że klienci banku, w tym Royal Bank of Schotland, w rezultacie oszustwa stracili miliard dolarów. Goldaman energicznie zaprzecza tym zarzutom.

Jak podaje independent.co.uk, podobne dochodzenie rozpoczął 19 kwietnia brytyjski Urząd Usług Finansowych (Financial Services Authority – FSA), który deklaruje ścisłą współpracę z SEC. Oskarżenie o oszustwo, a także ogłoszenie puli pensji i premii w wysokości 5 miliardów 490 milionów, sprawiły, że Goldman Sachs stał się przedmiotem zainteresowania polityków. Premier Gordon Brown wezwał do specjalnego śledztwa i oskarżył bank o moralne bankructwo.

W 2009 roku kwota świadczeń i rekompensat dla personelu Goldman Sachs wyniosła 16 miliardów 200 milionów dolarów. Jednym ze znaczących beneficjentów, otrzymujących wysokie premie w ubiegłym i bieżącym roku jest Fabrice Tourre. Bankier ten jest najbardziej zamieszany w sprawę oszustwa, które stanowi przedmiot śledztw toczących się po obu stronach Atlantyku.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.