USA: Gigantyczny zysk oskarżonego o oszustwo banku Goldman Sachs

[2010-04-20 22:56:50]

Jeden z największych banków inwestycyjnych na świecie – Goldman Sachs ogłosił 20 kwietnia wyniki za pierwszy kwartał 2010 roku: 3 miliardy 460 milionów zysku netto, co oznacza wzrost o 91 procent w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego.

Bank został 16 kwietnia oskarżony przez amerykańską Komisję Insturmentów Finansowych i Giełd (Securities and Exchange Commission – SEC) o to, że nie ujawnił w 2007 roku, iż jeden z jego klientów uczestniczył w tworzeniu, a następnie skorzystał na spadku wartości jednego z rodzajów instrumentów finansowych, opartych na ryzykownych kredytach hipotecznych. Goldman Sachs sprzedawał ten instrument swoim klientom. Komisja twierdzi, że klienci banku, w tym Royal Bank of Schotland, w rezultacie oszustwa stracili miliard dolarów. Goldaman energicznie zaprzecza tym zarzutom.

Jak podaje independent.co.uk, podobne dochodzenie rozpoczął 19 kwietnia brytyjski Urząd Usług Finansowych (Financial Services Authority – FSA), który deklaruje ścisłą współpracę z SEC. Oskarżenie o oszustwo, a także ogłoszenie puli pensji i premii w wysokości 5 miliardów 490 milionów, sprawiły, że Goldman Sachs stał się przedmiotem zainteresowania polityków. Premier Gordon Brown wezwał do specjalnego śledztwa i oskarżył bank o moralne bankructwo.

W 2009 roku kwota świadczeń i rekompensat dla personelu Goldman Sachs wyniosła 16 miliardów 200 milionów dolarów. Jednym ze znaczących beneficjentów, otrzymujących wysokie premie w ubiegłym i bieżącym roku jest Fabrice Tourre. Bankier ten jest najbardziej zamieszany w sprawę oszustwa, które stanowi przedmiot śledztw toczących się po obu stronach Atlantyku.

Jarosław Klebaniuk

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.