USA: Gigantyczny zysk oskarżonego o oszustwo banku Goldman Sachs

[2010-04-20 22:56:50]

Jeden z największych banków inwestycyjnych na świecie – Goldman Sachs ogłosił 20 kwietnia wyniki za pierwszy kwartał 2010 roku: 3 miliardy 460 milionów zysku netto, co oznacza wzrost o 91 procent w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego.

Bank został 16 kwietnia oskarżony przez amerykańską Komisję Insturmentów Finansowych i Giełd (Securities and Exchange Commission – SEC) o to, że nie ujawnił w 2007 roku, iż jeden z jego klientów uczestniczył w tworzeniu, a następnie skorzystał na spadku wartości jednego z rodzajów instrumentów finansowych, opartych na ryzykownych kredytach hipotecznych. Goldman Sachs sprzedawał ten instrument swoim klientom. Komisja twierdzi, że klienci banku, w tym Royal Bank of Schotland, w rezultacie oszustwa stracili miliard dolarów. Goldaman energicznie zaprzecza tym zarzutom.

Jak podaje independent.co.uk, podobne dochodzenie rozpoczął 19 kwietnia brytyjski Urząd Usług Finansowych (Financial Services Authority – FSA), który deklaruje ścisłą współpracę z SEC. Oskarżenie o oszustwo, a także ogłoszenie puli pensji i premii w wysokości 5 miliardów 490 milionów, sprawiły, że Goldman Sachs stał się przedmiotem zainteresowania polityków. Premier Gordon Brown wezwał do specjalnego śledztwa i oskarżył bank o moralne bankructwo.

W 2009 roku kwota świadczeń i rekompensat dla personelu Goldman Sachs wyniosła 16 miliardów 200 milionów dolarów. Jednym ze znaczących beneficjentów, otrzymujących wysokie premie w ubiegłym i bieżącym roku jest Fabrice Tourre. Bankier ten jest najbardziej zamieszany w sprawę oszustwa, które stanowi przedmiot śledztw toczących się po obu stronach Atlantyku.

Jarosław Klebaniuk

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.