USA: Gigantyczny zysk oskarżonego o oszustwo banku Goldman Sachs

[2010-04-20 22:56:50]

Jeden z największych banków inwestycyjnych na świecie – Goldman Sachs ogłosił 20 kwietnia wyniki za pierwszy kwartał 2010 roku: 3 miliardy 460 milionów zysku netto, co oznacza wzrost o 91 procent w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego.

Bank został 16 kwietnia oskarżony przez amerykańską Komisję Insturmentów Finansowych i Giełd (Securities and Exchange Commission – SEC) o to, że nie ujawnił w 2007 roku, iż jeden z jego klientów uczestniczył w tworzeniu, a następnie skorzystał na spadku wartości jednego z rodzajów instrumentów finansowych, opartych na ryzykownych kredytach hipotecznych. Goldman Sachs sprzedawał ten instrument swoim klientom. Komisja twierdzi, że klienci banku, w tym Royal Bank of Schotland, w rezultacie oszustwa stracili miliard dolarów. Goldaman energicznie zaprzecza tym zarzutom.

Jak podaje independent.co.uk, podobne dochodzenie rozpoczął 19 kwietnia brytyjski Urząd Usług Finansowych (Financial Services Authority – FSA), który deklaruje ścisłą współpracę z SEC. Oskarżenie o oszustwo, a także ogłoszenie puli pensji i premii w wysokości 5 miliardów 490 milionów, sprawiły, że Goldman Sachs stał się przedmiotem zainteresowania polityków. Premier Gordon Brown wezwał do specjalnego śledztwa i oskarżył bank o moralne bankructwo.

W 2009 roku kwota świadczeń i rekompensat dla personelu Goldman Sachs wyniosła 16 miliardów 200 milionów dolarów. Jednym ze znaczących beneficjentów, otrzymujących wysokie premie w ubiegłym i bieżącym roku jest Fabrice Tourre. Bankier ten jest najbardziej zamieszany w sprawę oszustwa, które stanowi przedmiot śledztw toczących się po obu stronach Atlantyku.

Jarosław Klebaniuk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).