Wielka Brytania: Partia Konserwatywna będzie reprezentowana na EuroPride

[2010-04-22 13:08:43]

Jak informuje guardian.co.uk, przywódca Partii Konserwatywnej Dawid Cameron ma zamiar delegować do Polski najwyższego rangą polityka swojego ugrupowania, spośród tych, którzy otwarcie deklarują się jako geje. Minister środowiska w konserwatywnym gabinecie cieni Nick Herbert (na zdjęciu) będzie miał za zadanie zachęcić polityków Prawa i Sprawiedliwości do rezygnacji z homofobicznych poglądów, którym niejednokrotnie dają wyraz publicznie. Herbert weźmie udział w Europejskiej Paradzie Równości organizowanej w lipcu bieżącego roku w Warszawie.

Zapowiedź udziału prominentnego polityka Partii Konserwatywnej w EuroPride 2010 obliczona jest na przekonanie wyborców, którzy pójdą do urn 6 maja, że nie mają do czynienia z partią pełną uprzedzeń i niezwykle wsteczną obyczajowo. Konserwatyści spotykają się bowiem z takimi zarzutami ze strony oponentów politycznych oraz środowisk LGBT. Komentatorzy oczekują, że w debacie telewizyjnej 22 kwietnia przywódcy konkurencyjnych partii: laburzysta Gordon Brown i liberalny demokrata Nick Clegg postarają się wprawić Camerona w zakłopotanie, wypominając jego partii powiązania ze skrajnie prawicowymi ugrupowaniami w Parlamencie Europejskim.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.