Wielka Brytania: Partia Konserwatywna będzie reprezentowana na EuroPride

[2010-04-22 13:08:43]

Jak informuje guardian.co.uk, przywódca Partii Konserwatywnej Dawid Cameron ma zamiar delegować do Polski najwyższego rangą polityka swojego ugrupowania, spośród tych, którzy otwarcie deklarują się jako geje. Minister środowiska w konserwatywnym gabinecie cieni Nick Herbert (na zdjęciu) będzie miał za zadanie zachęcić polityków Prawa i Sprawiedliwości do rezygnacji z homofobicznych poglądów, którym niejednokrotnie dają wyraz publicznie. Herbert weźmie udział w Europejskiej Paradzie Równości organizowanej w lipcu bieżącego roku w Warszawie.

Zapowiedź udziału prominentnego polityka Partii Konserwatywnej w EuroPride 2010 obliczona jest na przekonanie wyborców, którzy pójdą do urn 6 maja, że nie mają do czynienia z partią pełną uprzedzeń i niezwykle wsteczną obyczajowo. Konserwatyści spotykają się bowiem z takimi zarzutami ze strony oponentów politycznych oraz środowisk LGBT. Komentatorzy oczekują, że w debacie telewizyjnej 22 kwietnia przywódcy konkurencyjnych partii: laburzysta Gordon Brown i liberalny demokrata Nick Clegg postarają się wprawić Camerona w zakłopotanie, wypominając jego partii powiązania ze skrajnie prawicowymi ugrupowaniami w Parlamencie Europejskim.

Jarosław Klebaniuk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.