Pakistan: Ataki samolotów bezzałogowych USA na talibów

[2010-05-06 23:22:54]

Rząd USA zatwierdził plany CIA do rozszerzenia ataków na plemienne rejony Pakistanu za pomocą zdalnie sterowanych samolotów. Działania te prowadzone są od 2004 roku i mają na celu walkę z bojownikami talibańskimi i Al-Kaidą. Prawnicy amerykańscy popierają je, utrzymując że są formą samoobrony przeciwko zagrożeniom, jakie stwarzają bojownicy oddziałom armii USA w Afganistanie i całych Stanach Zjednoczonych.

Jak podaje aljazeera.net, USA ogłosiły 5 maja, że celem będą teraz także walczący niskiego szczebla, nawet wtedy, gdy ich tożsamość nie będzie znana. Jakiś czas temu prezydent Barack Obama powiedział, że ataki za pomocą zdalnie sterowanych samolotów zdejmują cele w postaci terrorystów wysokiego szczebla.

Jeden z amerykańskich urzędników antyterrorystycznych powiedział: Cele są wybierane niezwykle ostrożnie, z uwzględnieniem takich kategorii, jak konieczność, proporcjonalność i absolutne zobowiązanie do zminimalizowania strat wśród niewinnych ludzi i niszczenia własności. Ale liczby pokazują, że ponad 90 procent z 500 ludzi zabitych przez samoloty bezzałogowe od połowy 2008 roku to bojownicy niskiego szczebla, co rodzi pytanie, jak dużo CIA wie o celach. Jedynie 14 spośród zabitych zostało uznanych przez ekspertów za wysokiej rangi członków Al-Kaidy, talibów czy innych grup.

Krytycy mówią, że rozszerzenie amerykańskich nalotów budzi nie tylko wątpliwości prawne, ale i związane z bezpieczeństwem. Podejrzany o próbę zamachu bombowego na Time Square 1 maja Faisal Shahzad prawdopodobnie ma powiązania z pakistańskim ruchem talibskim o nazwie Tehrik-e-Taliban Pakistan. Był on często celem ataków samolotów bezzałogowych w ubiegłym roku, a jego członkowie wzywali do pomszczenia śmierci przywódców, którzy polegli w wyniku tych nalotów.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.