Unia Pracy poparła Napieralskiego (akt.)

[2010-05-17 08:31:50]

Gdy widzę zachowanie Napieralskiego w sprawie Afganistanu aż chce się sparafrazować skecz kabaretu Tey - Ci SLDowcy nie są tacy źli, oni najpierw napadną, a potem przeproszą. Pozostaje zapytać - kto nas przeprosi za lata szargania pojęcia "lewica".

Wystąpienia kandydatów na prezydenta wypada pozostawić bez komentarza. Ideowość aż bije z nich po oczach.

Piotr Ciszewski

Jak wnioskuję z wcześniejszej publicystyki Piotra Ciszewskiego żaden kandydat na urząd prezydenta nie byłby dla niego wystarczająco ideowy. Nie od dziś wspiera on bowiem hasło bojkotu wyborów.

Co jakiś czas popularność zyskuje hasło mówiące, że "gdyby wybory mogły coś zmienić, to zostałyby zakazane". Trudno nie zauważyć, że jest w nim ziarnko prawdy. Z drugiej jednak strony nie zauważyłem, aby jakakolwiek akcja bojkotu wyborów po roku 1989 roku cokolwiek w polskiej rzeczywistości zmieniła.

Bartosz Machalica

Delegaci na XIV kongres Unii Pracy zdecydowali o poparciu przez to ugrupowanie w wyborach prezydenckich kandydatury Grzegorza Napieralskiego.

Kongres wybrał także władze partii. Przewodniczącym po raz kolejny został Waldemar Witkowski.

Łatwo być w partii politycznej, która ma dobre notowania, łatwo być w formacjach politycznych, które idą po władzę, ale największy sprawdzian dla działacza (...) jest wtedy, gdy pozostaje się przy swoim logo, jest się ze swoją partią, gdy czasy są gorsze - mówił członkom UP Napieralski.

Dodał, że UP i SLD będą współpracować w celu "odbudowy lewicy". Podpisał również petycję o wycofanie polskich wojsk okupacyjnych z Afganistanu.

Gościem kongresu UP był również Bogusław Ziętek z Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80" i Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80". W wystąpieniu do delegatów stwierdził: Oczywiście będę namawiał do głosowania na mnie, ale chcę też wyraźnie powiedzieć, że ludzie, którzy mają społeczną wrażliwość, lewicowe poglądy mogą w tych wyborach głosować i na Bogusława Ziętka i na Grzegorza Napieralskiego, a także odwrotnie.

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.