Poznań: Happening pod Urzędem Miasta

[2010-05-24 13:44:13]

24 maja w samo południe ok. 20 osób związanych z kolektywem Rozbrat zebrało się pod Urzędem Miasta w Poznaniu. Celem akcji było wyrażenie sprzeciwu wobec braku realnego dialogu pomiędzy mieszkańcami i władzą oraz planu przestrzennego dzielnicy Sołacz.

Anarchiści mieli na sobie maski z podobiznami radnych PO i PiS-u. Każdy z nich wyczytywał kolejne postulaty obywateli, które następnie były palone. Na końcu ironicznie skonstatowano, iż w zasadzie mieszkańcy tylko miastu przeszkadzają, a społeczeństwo nie będzie mówić politykom, co oni mają robić; tym bardziej, że zbliżają się wybory i radni powinni trzymać się blisko prezydenta Ryszarda Grobelnego. Podczas happeningu nie interweniowały żadne służby porządkowe.

Nie tak dawno w Urzędzie Miasta odbyło się głosowanie w sprawie planu przestrzennego dla dzielnicy Sołacz, na której znajduje się skłot Rozbrat. Sprawa ta zawisła jednak w próżni z powodu zgłoszenia poprawki przez PiS. Jeśli plan ten wejdzie w życie, to wg opinii klimatologów z powodu wycięcia tamtejszych parków i zabudowy terenów zielonych Poznań stanie się znacznie bardziej dusznym miastem.

Piotr Kuligowski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.