ONZ wzywa CIA do przekazania ataków w Pakistanie armii USA

[2010-06-03 20:52:42]

Specjalny sprawozdawca ds. egzekucji pozasądowych Philip Alston w opublikowanym 2 czerwca raporcie stwierdził, że amerykańska Centralna Agencja Wywiadowcza (CIA) nie wykazuje wystarczającej przejrzystości i sprawozdawczości, jeśli chodzi o realizację programu ataków z samolotów bezzałogowych. W wyniku tych operacji zginęły w północno-zachodnim Pakistanie setki osób.

Alston wezwał rząd USA do poddania programu dowództwu wojskowemu, które jest bardziej odpowiedzialne i lepiej obeznane z prawem wojennym niż CIA. Powiedział także, że agenci tej organizacji mogą być oskarżani w sądzie za przeprowadzanie ataków rakietowych z samolotów bezzałogowych, ponieważ w przeciwieństwie do personelu wojskowego nie posiadają prawa do tych działań. Oskarżenia według prawa miejscowego mogą dotyczyć morderstw, a w USA mogą obejmować łamanie tamtejszego prawa.

Jak podaje aljazeera.net, sprawozdawca ONZ stwierdził także, iż posługiwanie się atakami ze zdalnie sterowanych samolotów grozi stworzeniem mentalności "Playstation" w stosunku do zabijania, ponieważ wykonawcy są zlokalizowani tysiące mil od pola walki i dokonują operacji w całości poprzez monitory komputerowe i zdalny system przekazywania dźwięku.

CIA prawdopodobnie przeprowadziła w północno-zachodnim Pakistanie od 2004 roku ponad 150 ataków z użyciem zdalnie sterowanych samolotów. W ich wyniku zginęły setki ludzi, ale dokładna liczba jest trudna do ustalenia, gdyż niektóre z atakowanych celów leżą na obszarach niedostępnych dla dziennikarzy.

Rzecznik CIA powiedział: Bez omawiania czy potwierdzania jakichkolwiek konkretnych działań czy programu, te operacje agencji postępują w ramach prawa i pod bliskim nadzorem rządu. Odpowiedzialność jest rzeczywista i byłoby błędem sugerowanie przez kogokolwiek, że jest inaczej.

Prezydent Barack Obama znacząco zintensyfikował kampanię uderzeń za pomocą samolotów bezzałogowych. CIA przeprowadził około 100 ataków w północno-zachodnim Pakistanie odkąd Obama objął urząd na początku 2009 roku.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.