Bukowina Tatrzańska: Socjologowie o pracy, wykluczeniu i ...lewicy

[2010-06-15 12:13:46]

Bynajmniej nie na koniec pojawiło się pytanie "gdzie jest lewica"? Lewicowa polityka wydaje się być rozwiązaniem części przynajmniej z tych społecznych problemów, niestety, badacze nie obserwują jej znaczącego wpływu na życie społeczne.

Być może dyskusje te dowodzą, że czas na dyskusje między środowiskami naukowymi, a tymi zaangażowanymi społecznie.

Iza Desperak

Konferencja naukowa "Polityka - Etyka - Praca", która odbyła się w dniach 7-9 czerwca w Bukowinie Tatrzańskiej zgromadziła zarówno nestorów socjologii zajmujących się tą problematyką, jak i młode kadry. Konferencja miała charakter jubileuszowy, upamiętnić miała bowiem 40-lecie pracy profesor Danuty Walczak-Duraj, dzięki czemu znalazło się miejsce nie tylko na perspektywę "tu i teraz", ale i refleksję nad rolą socjologii i uniwersytetu.

Tematyka referatów i dyskusji ogniskowała się miedzy innymi wokół zagadnień socjologii pracy (o roli socjologii pracy pisze m.in. David Ost w "Klęsce Solidarności", przywołując nazwiska polskich specjalistów). Przypomniano też dorobek studiów nad pracą kobiet, które rozwijały się latach 80-tych i 90-tych. Prof. Janusz Sztumski upomniał się o szacunek dla godności pracownika i uwzględnianie tej perspektywy także w działalności naukowej. Zastanówmy się, czy ubóstwo w sferze materialnej nie prowadzi do ubóstwa w sferze moralnej – pytał prof. Janusz Mariański.

Na nieobecność zjawiska prekariatu we współczesnej refleksji socjologicznej zwróciła uwagę szefowa Instytutu Socjologii UŁ prof. Wielisława Warzywoda-Kruszyńska. O losach "nowych biednych" czyli pracujących, którzy doświadczają biedy czy "near poor", osób na pograniczu biedy, mówiła prof. Jolanta Grotowska–Leder. O zastosowaniach badań społecznych dyskutowały Zdzisława Janowska, prof. zarządzania i parlamentarzystka oraz specjalistka w dziedzinie finansów, prof. Krystyna Piotrowska–Marczak.

Mówiono o tym, że wyraźnie zaznacza się dysproporcja miedzy wiedzą naukowców o biedzie, rozwarstwieniu wykluczeniu i ich skutkach z wiedzą dostępną przeciętnemu obywatelowi czy ekspertami, na których opierają się politycy. Zwrócono m.in. uwagę na nadmierny optymizm interpretacyjny "Diagnozy Społecznej" oraz na efekt św. Mateusza - czyli zjawisko pogłębiania się biedy biednych a bogactwa bogatych.

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.