Bukowina Tatrzańska: Socjologowie o pracy, wykluczeniu i ...lewicy

[2010-06-15 12:13:46]

Bynajmniej nie na koniec pojawiło się pytanie "gdzie jest lewica"? Lewicowa polityka wydaje się być rozwiązaniem części przynajmniej z tych społecznych problemów, niestety, badacze nie obserwują jej znaczącego wpływu na życie społeczne.

Być może dyskusje te dowodzą, że czas na dyskusje między środowiskami naukowymi, a tymi zaangażowanymi społecznie.

Iza Desperak

Konferencja naukowa "Polityka - Etyka - Praca", która odbyła się w dniach 7-9 czerwca w Bukowinie Tatrzańskiej zgromadziła zarówno nestorów socjologii zajmujących się tą problematyką, jak i młode kadry. Konferencja miała charakter jubileuszowy, upamiętnić miała bowiem 40-lecie pracy profesor Danuty Walczak-Duraj, dzięki czemu znalazło się miejsce nie tylko na perspektywę "tu i teraz", ale i refleksję nad rolą socjologii i uniwersytetu.

Tematyka referatów i dyskusji ogniskowała się miedzy innymi wokół zagadnień socjologii pracy (o roli socjologii pracy pisze m.in. David Ost w "Klęsce Solidarności", przywołując nazwiska polskich specjalistów). Przypomniano też dorobek studiów nad pracą kobiet, które rozwijały się latach 80-tych i 90-tych. Prof. Janusz Sztumski upomniał się o szacunek dla godności pracownika i uwzględnianie tej perspektywy także w działalności naukowej. Zastanówmy się, czy ubóstwo w sferze materialnej nie prowadzi do ubóstwa w sferze moralnej – pytał prof. Janusz Mariański.

Na nieobecność zjawiska prekariatu we współczesnej refleksji socjologicznej zwróciła uwagę szefowa Instytutu Socjologii UŁ prof. Wielisława Warzywoda-Kruszyńska. O losach "nowych biednych" czyli pracujących, którzy doświadczają biedy czy "near poor", osób na pograniczu biedy, mówiła prof. Jolanta Grotowska–Leder. O zastosowaniach badań społecznych dyskutowały Zdzisława Janowska, prof. zarządzania i parlamentarzystka oraz specjalistka w dziedzinie finansów, prof. Krystyna Piotrowska–Marczak.

Mówiono o tym, że wyraźnie zaznacza się dysproporcja miedzy wiedzą naukowców o biedzie, rozwarstwieniu wykluczeniu i ich skutkach z wiedzą dostępną przeciętnemu obywatelowi czy ekspertami, na których opierają się politycy. Zwrócono m.in. uwagę na nadmierny optymizm interpretacyjny "Diagnozy Społecznej" oraz na efekt św. Mateusza - czyli zjawisko pogłębiania się biedy biednych a bogactwa bogatych.

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

21 maja:

1871 - Rozpoczął się tzw. krwawy tydzień w trakcie którego wojska wierne rządowi (wersalczycy) brutalnie stłumiły Komunę Paryską, zabijając 30 tys. osób.

1920 - Rozpoczął się XVII Kongres PPS; uchwalono nowy programi partii, w którym stwierdzono, że "PPS dąży do Polskiej Republiki Socjalistycznej".

1923 - Rozpoczął swe obrady kongres w Hamburgu, na którym powstała Socjalistyczna Międzynarodówka Robotnicza, tradycyjnie nazywana też II Międzynarodówką, której członkiem była PPS.

1981 - François Mitterrand został zaprzysiężony na prezydenta Francji.

1993 - Strajk komunikacji miejskiej w Warszawie.

1994 - W Brukseli urodził się Ralph Miliband, brytyjski socjolog i myśliciel marksistowski.