Bukowina Tatrzańska: Socjologowie o pracy, wykluczeniu i ...lewicy

[2010-06-15 12:13:46]

Bynajmniej nie na koniec pojawiło się pytanie "gdzie jest lewica"? Lewicowa polityka wydaje się być rozwiązaniem części przynajmniej z tych społecznych problemów, niestety, badacze nie obserwują jej znaczącego wpływu na życie społeczne.

Być może dyskusje te dowodzą, że czas na dyskusje między środowiskami naukowymi, a tymi zaangażowanymi społecznie.

Iza Desperak

Konferencja naukowa "Polityka - Etyka - Praca", która odbyła się w dniach 7-9 czerwca w Bukowinie Tatrzańskiej zgromadziła zarówno nestorów socjologii zajmujących się tą problematyką, jak i młode kadry. Konferencja miała charakter jubileuszowy, upamiętnić miała bowiem 40-lecie pracy profesor Danuty Walczak-Duraj, dzięki czemu znalazło się miejsce nie tylko na perspektywę "tu i teraz", ale i refleksję nad rolą socjologii i uniwersytetu.

Tematyka referatów i dyskusji ogniskowała się miedzy innymi wokół zagadnień socjologii pracy (o roli socjologii pracy pisze m.in. David Ost w "Klęsce Solidarności", przywołując nazwiska polskich specjalistów). Przypomniano też dorobek studiów nad pracą kobiet, które rozwijały się latach 80-tych i 90-tych. Prof. Janusz Sztumski upomniał się o szacunek dla godności pracownika i uwzględnianie tej perspektywy także w działalności naukowej. Zastanówmy się, czy ubóstwo w sferze materialnej nie prowadzi do ubóstwa w sferze moralnej – pytał prof. Janusz Mariański.

Na nieobecność zjawiska prekariatu we współczesnej refleksji socjologicznej zwróciła uwagę szefowa Instytutu Socjologii UŁ prof. Wielisława Warzywoda-Kruszyńska. O losach "nowych biednych" czyli pracujących, którzy doświadczają biedy czy "near poor", osób na pograniczu biedy, mówiła prof. Jolanta Grotowska–Leder. O zastosowaniach badań społecznych dyskutowały Zdzisława Janowska, prof. zarządzania i parlamentarzystka oraz specjalistka w dziedzinie finansów, prof. Krystyna Piotrowska–Marczak.

Mówiono o tym, że wyraźnie zaznacza się dysproporcja miedzy wiedzą naukowców o biedzie, rozwarstwieniu wykluczeniu i ich skutkach z wiedzą dostępną przeciętnemu obywatelowi czy ekspertami, na których opierają się politycy. Zwrócono m.in. uwagę na nadmierny optymizm interpretacyjny "Diagnozy Społecznej" oraz na efekt św. Mateusza - czyli zjawisko pogłębiania się biedy biednych a bogactwa bogatych.

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.