Kukliński w Alei Zasłużonych

[2004-04-08 00:26:23]

W środę o godzinie 12 wylądował na warszawskim Okęciu samolot transportujący urnę z prochami pułkownika Ryszarda Kuklińskiego.

Pułkownik Ryszard Kukliński zmarł 11 lutego na Florydzie, mając 74 lata. Jako oficer Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, a także oficer łącznikowy przy Armii Radzieckiej nawiązał w 1971 roku współpracę z amerykańskim wywiadem. W ciągu kilkunastu lat przekazał CIA wiele cennych materiałów, m.in. uprzedził o planach wprowadzenia stanu wojennego. Za swą działalność szpiegowską został skazany na karę śmierci, która uchylono dopiero w 1997 roku.

Prochy Kuklińskiego przywiózł na prośbę rodziny jego pełnomocnik w Polsce, Józef Szaniawski. Podczas krótkiej uroczystości na lotnisku podkreślał wielkie zasługi pułkownika dla ojczyzny i stwierdził nawet, że jego informacje pozwoliły uniknąć wybuchu trzeciej wojny światowej. Do kraju przyleciała również urna z prochami Waldemara Kuklińskiego, syna pułkownika, który zginął w niewyjaśnionych okolicznościach w 1994 roku.

Kukliński ma zostać pochowany na warszawskim Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Alei Zasłużonych.

Konrad Barcewicz

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.