Ruszyła Kooperatywa Spożywcza w Łodzi

[2010-06-24 14:49:37]

20 czerwca odbyły się pierwsze zakupy organizowane w ramach Kooperatywy Spożywczej w Łodzi. Kupiono ponad 100 kilogramów warzyw i owoców na podstawie zamówień 18 członków i członkiń kolektywu. Najwięcej było zamówień na "polityczne pomidory", których kupiono aż 25 kg.

Inspiracją do założenia Kooperatywy w Łodzi była kilkomiesięczna działalność Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej. Pomysł zrodził się 22 kwietnia w Łódzkim Centrum Społecznym Młodych Socjalistów, podczas spotkania dyskusyjnego o współpracy samorządu z oddolnymi inicjatywami społecznymi. Jednym z gości spotkania był Tomasz Sikora, który opowiedział o działalności nieformalnej spółdzielni w Warszawie i zainteresował pomysłem łodzian.

Sens działalności Kooperatywy opiera się na kupowaniu produktów rolnych bezpośrednio od producentów. Pominięcie łańcucha pośredników pozwala m.in. na znaczne obniżenie cen zakupów. Dzięki tej oszczędności część pieniędzy (dokładnie 10 proc. wartości zakupów) można odprowadzać na "fundusz gromadzki", który zgodnie z informacjami ze strony Kooperatywy ma służyć realizacji celów socjalnych oraz wspieraniu działań na rzecz sprawiedliwości społecznej.

Ponadto podczas zebrania założycielskiego Kooperatywy, które odbyło się 28 maja br. w Łódzkim Centrum Społecznym, osoby zaangażowane w inicjatywę postanowiły m.in., że celem działalności Kooperatywy będzie zbliżanie się do założeń Sprawiedliwego Handlu.

Kooperatywa zrzesza już prawie 40 członków i członkiń z różnych organizacji społeczno-politycznych oraz osoby dotychczas niezaangażowane politycznie. Inicjatywa jest w pełni niezależna, ma także nieformalny i niehierarchiczny charakter.

Najbliższe zebranie Kooperatywy Spożywczej w Łodzi odbędzie się 28 czerwca w Łódzkim Centrum Społecznym przy ul. Rewolucji 1905 r. 46, natomiast kolejne zakupy planowane są na 2 lipca. Więcej informacji o Kooperatywie można znaleźć na stronie internetowej www.centrumspoleczne.pl/kooperatywa.

Jakub Klimczak

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).