Ruszyła Kooperatywa Spożywcza w Łodzi

[2010-06-24 14:49:37]

20 czerwca odbyły się pierwsze zakupy organizowane w ramach Kooperatywy Spożywczej w Łodzi. Kupiono ponad 100 kilogramów warzyw i owoców na podstawie zamówień 18 członków i członkiń kolektywu. Najwięcej było zamówień na "polityczne pomidory", których kupiono aż 25 kg.

Inspiracją do założenia Kooperatywy w Łodzi była kilkomiesięczna działalność Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej. Pomysł zrodził się 22 kwietnia w Łódzkim Centrum Społecznym Młodych Socjalistów, podczas spotkania dyskusyjnego o współpracy samorządu z oddolnymi inicjatywami społecznymi. Jednym z gości spotkania był Tomasz Sikora, który opowiedział o działalności nieformalnej spółdzielni w Warszawie i zainteresował pomysłem łodzian.

Sens działalności Kooperatywy opiera się na kupowaniu produktów rolnych bezpośrednio od producentów. Pominięcie łańcucha pośredników pozwala m.in. na znaczne obniżenie cen zakupów. Dzięki tej oszczędności część pieniędzy (dokładnie 10 proc. wartości zakupów) można odprowadzać na "fundusz gromadzki", który zgodnie z informacjami ze strony Kooperatywy ma służyć realizacji celów socjalnych oraz wspieraniu działań na rzecz sprawiedliwości społecznej.

Ponadto podczas zebrania założycielskiego Kooperatywy, które odbyło się 28 maja br. w Łódzkim Centrum Społecznym, osoby zaangażowane w inicjatywę postanowiły m.in., że celem działalności Kooperatywy będzie zbliżanie się do założeń Sprawiedliwego Handlu.

Kooperatywa zrzesza już prawie 40 członków i członkiń z różnych organizacji społeczno-politycznych oraz osoby dotychczas niezaangażowane politycznie. Inicjatywa jest w pełni niezależna, ma także nieformalny i niehierarchiczny charakter.

Najbliższe zebranie Kooperatywy Spożywczej w Łodzi odbędzie się 28 czerwca w Łódzkim Centrum Społecznym przy ul. Rewolucji 1905 r. 46, natomiast kolejne zakupy planowane są na 2 lipca. Więcej informacji o Kooperatywie można znaleźć na stronie internetowej www.centrumspoleczne.pl/kooperatywa.

Jakub Klimczak

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.