Poznań: Protest pracowników ZNTK

[2010-06-26 10:47:19]

22 czerwca pracownicy Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego w Poznaniu rozpoczęli strajk. Domagają się oni od zarządu firmy wypłaty zaległych wypłat. Zapowiadają, że jeśli pieniędzy nie dostaną, złożą wniosek o upadłość zakładu.

Walka o wynagrodzenia i w obronie praw pracowniczych trwa już w tej firmie od 2005 roku. Podobna sytuacja powtórzyła się rok później. Również w grudniu ubiegłego roku załoga ZNTK przeprowadziła strajk ostrzegawczy przeciwko niewypłacaniu wynagrodzeń i zapowiedzianym przez pracodawcę zwolnieniu grupowym. Kolejne protestu odbyły się także w 2010 roku.

Poznańskie Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego Spółka Akcyjna wywodzą swoją historię od 1870 roku. Przez ponad 130 lat swojego istnienia stanowiły ścisłe zaplecze remontowe polskich kolei, naprawiając większość typów eksploatowanego taboru kolejowego. Obecną specjalizacją firmy jest m.in. naprawa i modernizacja lokomotyw spalinowych, produkcja i regeneracja zespołów oraz części zamiennych, a także produkcja nowego taboru i jego elementów.

Szymon Martys

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.