PKW: Wyniki wyborów prezydenckich z 95 proc. komisji

[2010-07-05 09:25:57]

Według nieoficjalnych, cząstkowych wyników z 95,01 proc. obwodowych komisji wyborczych, podanych przez Państwową Komisję Wyborczą, nowym Prezydentem RP został Bronisław Komorowski. Kandydat Platformy Obywatelskiej zdobył 52,36 proc. głosów. Jego kontrkandydat - Jarosław Kaczyński - uzyskał 47,37 proc. głosów.

Frekwencja wyborcza wyniosła 55,29 procent. Najwyższa była w województwie małopolskim, sięgając 61,38 procent. Mniej niż połowa uprawnionych do głosowania poszła natomiast do wyborów w województwach lubuskim i opolskim. Frekwencja w miastach była wyższa niż frekwencja na wsi.

Komorowski wygrał w dziewięciu województwach, najlepszy wynik uzyskując w Lubuskiem (66,70 proc.) i Zachodniopomorskiem (65,98 proc.). Wysokie zwycięstwo zanotował także w Opolskiem (64,62 proc.), Pomorskiem (64,60 proc.) i Warmińsko-Mazurskiem (62,50 proc.). We wszystkich tych województwach Komorowski wygrał z Kaczyńskim również na poziomie wszystkich powiatów.

W Wielkopolskiem Komorowski również wygrał, uzyskując 60,62 proc. głosów. Na poziomie powiatów zauważalne jest jednak, że we wschodniej i południowej części Wielkopolski (powiaty: słupecki, krotoszyński, kaliski, koniński, kolski i turecki) tryumfował Kaczyński. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku Kujawsko-Pomorskiego, gdzie na poziomie województwa Komorowski uzyskał 60,40 proc. głosów, jednak na poziomie powiatów - przegrał z Kaczyńskim we wschodniej części regionu (powiaty: golubsko-dobrzyński, rypiński, lipnowski, włocławski i radziejowski). W Dolnośląskiem Komorowski uzyskał 60,27 proc. głosów, jednak przegrał z Kaczyńskim w tzw. zagłębiu miedziowym (powiaty: głogowski, polkowicki i lubiński). W Śląskiem Komorowski uzyskał 56,90 proc. głosów, ale przegrał z Kaczyńskim w kilku powiatach (bieruńsko-lędziński, pszczyński, rybnicki, wodzisławski, żywiecki, kłobucki, częstochowski i mieście Jastrzębiu-Zdroju).

W pozostałych siedmiu województwach tryumfował Kaczyński. Najlepszy wynik uzyskał w Podkarpackiem, zdobywając 65,77 proc. głosów. Na Podkarpaciu przegrał jednak z Komorowskim z powiecie bieszczadzkim oraz nieznacznie w mieście Rzeszowie i mieście Tarnobrzegu. W Lubelskiem na Kaczyńskiego zagłosowało 62,84 proc. wyborców. Wygrał on tutaj we wszystkich powiatach oprócz miasta Chełmu, gdzie nieznacznie przegrał z Komorowskim. W Świętokrzyskiem Kaczyński uzyskał 60,24 proc. głosów, na poziomie powiatów przegrywając tylko w mieście Kielcach. W Małopolskiem Kaczyński zdobył 56,24 proc. głosów. Przegrał jednak z Komorowskim w: mieście Tarnowie, mieście Krakowie, powiecie chrzanowskim i powiecie oświęcimskim.

W Łódzkiem Kaczyński uzyskał 52,80 proc. głosów. W mieście Skierniewicach, mieście Łodzi, powiecie zgieskim oraz powiecie pabianickim tryumfował Komorowski. W Podlaskiem Kaczyński zdobył 52,11 proc. głosów, przegrywając ze swoim konkurentem w powiatach: sejneńskim, bielskim i hajnowskim oraz w mieście Białymstoku i mieście Suwałkach. W Mazowieckiem Kaczyński zdobył poparcie 51,12 proc. głosujących, przegrywając jednak z Komorowskim w mieście Warszawie i mieście Płocku oraz w powiatach: warszawskim zachodnim, legionowskim, grodziskim, pruszkowskim i piaseczyńskim.

Wyniki mogą się jeszcze nieznacznie zmienić, ponieważ nadal spływają protokoły z ostatnich komisji wyborczych. Państwowa Komisja Wyborcza planowała ogłoszenie ostatecznych wyników wyborów prezydenckich dziś w godzinach popołudniowych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.