Bangladesz: Robotnicy walcza o godne płace minimalne

[2010-08-06 11:58:18]

Od 30 lipca w Bangladeszu trwa protest pracowników przemysłu odzieżowego. Jego przyczyną jest ustalenie przez rząd i wybranych przedstawicieli biurokracji związkowej na poziomie 3000 Taka (32 Euro) miesięcznie. Według organizacji pracowniczych około 50 proc. zatrudnionych w sektorze tekstylnym otrzymuje właśnie płace minimalne.

Podwyższenie płac minimalnych zostało również odroczone do listopada, pomimo, że władze i przedsiębiorcy przyznają, że przemysł tekstylny zwiększa zyski.

Wcześniej pracownicy domagali się płac minimalnych na poziomie 5000 taka (54 euro).

Złość wywołały wiadomości, że rząd wybrał z którymi przedstawicielami związków zawodowych chce negocjować. 30 lipca tysiące ludzi demonstrowały w Dhakce, stolicy Bangladeszu. Robotnicy zaatakowali luksusowe sklepy oraz warsztaty tekstylne których właściciele nie wstrzymali pracy. Niszczyli również magazyny tkanin przygotowanych do eksportu. Około 5 tysięcy protestujących dostało się w okolice luksusowej dzielnicy ambasad.

W starciach zostało rannych 20 osób, w tym policjanci.

W ramach represji policja aresztowała niektórych liderów związkowych, w tym Montu Ghosha, doradcę Centrum Związków Zawodowych Pracowników Przemysłu Tekstylnego oraz działacza Partii Komunistycznej.

Premier Sheikh Hasina (z socjaldemokratycznej Bengalskiej Ligii Awami) wezwała robotników do powrotu do pracy, jednak od 30 lipca nie ustają protesty.

Wiele fabryk zostało zamkniętych przez samych właścicieli obawiających się protestów. W co najmniej jednej doszło do strajku okupacyjnego.

Piotr Ciszewski

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).