USA: Obama poparł powstanie meczetu w pobliżu "'Ground Zero"

[2010-08-15 09:23:04]

Prezydent USA Barack Obama poparł pomysł budowy meczetu i centrum kultury islamu w pobliżu dawnego World Trade Centre w Nowym Jorku, które został zniszczone w ataku terrorystycznym z 11 września 2001 roku. Opinię tę wygłosił podczas kolacji wydanej w Białym Domu z okazji muzułmańskiego miesiąca postu - Ramadanu, w którym uczestniczyli dyplomaci z krajów muzułmańskich oraz wyznawcy islamu w USA.

Jako obywatel i jako prezydent uważam, że muzułmanie mają takie samo prawo do praktykowania swojej religii jak każdy inny w tym kraju - stwierdził Obama. Dotyczy to także prawa do budowy domu modlitwy i centrum spotkań społeczności na prywatnym terenie, na dolnym Manhattanie, zgodnie z lokalnymi przepisami i zwyczajami. To jest Ameryka, nasze zaangażowanie na rzecz wolności religii musi być niewzruszone - dodał.

Burmistrz Nowego Jorku Michael Bloomberg (niezależny), który jest wielkim zwolennikiem budowy meczetu, uznał słowa Baracka Obamy za klarowną obronę wolności religijnej. Poparcie dla Cordoba Initiative, które jest inicjatorem budowy, wystosowało także wiele organizacji religijnych, w tym m.in. Amerykański Komitet Żydowski (American Jewish Committee) i Stowarzyszenie Unitarian Uniwersalistów (Unitarian Universalist Association). Według lidera CI imama Feisala Abdul Raufa meczet oraz centrum islamu mają być w założeniu miejscem dialogu, tak między samymi muzułmanami, jak i międzyreligijnego.

Władze Nowego Jorku wydały w maju br. zgodę na budowę ośrodka z salą do modlitw w odległości dwóch przecznic od "Ground Zero". Od wielu tygodni przeciwnicy meczetu protestowali przeciwko jego budowie twierdząc, że to obraza dla ofiar 11 września. Wśród jego przeciwników znaleźli się m.in. czołowi republikańscy politycy, tacy jak Sarah Palin czy Newt Gingrich, niezależny demokrata Joe Lieberman oraz Liga Przeciwko Zniesławieniu (Anti-Defamation League). Konserwatywna Partia Stanu Nowy Jork (Conservative Party of New York State) zwróciła się do firmy Con Edison, właścicielki części gruntu, na którym powstać ma muzułmańska świątynia, o wstrzymanie projektu.

Szymon Martys

1 czerwca:

1906 - W Wielkim Księstwie Finlandii wprowadzono prawo wyborcze dla kobiet.

1934 - W odwecie za ostrzelanie lokalu PPS na Woli młodzi socjaliści zaatakowali grupę członków ONR, zrywając im odznaki organizacyjne - tzw. szczerbce.

1983 - W Berlinie zmarła Anna Seghers, niemiecka pisarka, komunistka.

2009 - W Salwadorze kandydat lewicy Mauricio Funes objął stanowisko prezydenta.

2014 - Były lewicowy partyzant z FMLN Salvador Sánchez Cerén został prezydentem Salwadoru.