Wielka Brytania: RIRA zapowiada ataki na bankierów

[2010-09-16 12:04:36]

Banki i bankierzy są teraz nowymi potencjalnymi celami dla Prawdziwej IRA (Real IRA/Fíor IRA), mającej blisko 100 działaczy, reprezentującą część irlandzkiego obozu republikańskiego przeciwnego porozumieniom pokojowym z Wielką Brytanią. Liderzy grupy poinformowali o tym dziennik "The Guardian".

Planujemy ataki na główne instytucje gospodarcze i finansowe, w tym te położone w londyńskim City. Rola bankierów i instytucji którym służą, finansującym brytyjski system kolonialny i kapitalistyczny nie może nie zostać przez nas dostrzeżona - stwierdza RIRA. Jak dodaje grupa bankierzy są kryminalistami i bliskimi sąsiadami polityków. Liderzy republikańskiej organizacji zapowiedzieli intensyfikację kampanii zbrojnej na wszystkich frontach. Realistycznie warto zauważyć, że przegrupowaliśmy i zreorganizowaliśmy nasze siły co pozwoliło nam przetrwać burzliwy okres w historii ruchu republikańskiego - twierdzą. RIRA podkreśla, że już pokazała, że jest zdolna do ataków na brytyjskie wojsko, policję i system sądowniczy.

Kolejnymi działaniami podjętymi przez Prawdziwą IRA są postrzelenia i pobicia osób uznanych za tzw. "elementy antyspołeczne" w zamieszkałych przez klasę robotniczą dzielnicach nacjonalistycznych. W Derry RIRA i związane z nią grupy postrzeliły przez ostatnie 18 miesięcy ponad 20 mężczyzn. Zdaniem organizacji takie działania przyczyniają się do wzrostu ich wpływów w miejscach gdzie lokalne społeczności nie mogą liczyć w walce z przestępcami na policję.

Odnosząc się do sytuacji politycznej w Irlandii Północnej liderzy RIRA stwierdzili, że większość osób z obozu republikańskiego wciąż głosuje na Sinn Féin, która wybrała walkę o zjednoczoną Irlandię na niwie wyborczej, a nie w formie zbrojnej, jednak coraz więcej osób jest zawiedzionych efektami takiej polityki. Jak dodali poparcie dla ich działań w środowisku republikańsko-nacjonalistycznym wzrasta, a sami musieli odrzucić wiele młodych osób, które same się do nich zwracały, ponieważ nie mają obecnie możliwości wchłonięcia takiej liczy działaczy.

Odpowiadając na zarzuty zastępcy pierwszego ministra Irlandii Północnej Martina McGuinness`a z Sinn Féin, który stwierdził, że dysydenckie grupy republikańskie prowadzą tajne rozmowy z rządami Wielkiej Brytanii i Irlandii, członkowie RIRA stanowczo temu zaprzeczyli. Nie uchylamy się od rozmów, wręcz uważamy, że powinny się one odbyć. Powinny one jednak dotyczyć sedna konfliktu czyli nielegalnej brytyjskiej okupacji Irlandii - stwierdzają. Jak dodają McGuinness jest brytyjskim ministrem i ma swój własny interes w rozsiewaniu takich właśnie plotek wśród działaczy republikańskich. Jeśli ma on jednak jakiekolwiek dowody, że prowadzimy takie rozmowy powinien przedstawić je publicznie - kończą działacze RIRA.

Prawdziwa IRA to radykalny odłam Irlandzkiej Armii Republikańskiej (Irish Republican Army/Óglaigh na hÉireann) założony w 1997 roku przez przeciwników porozumienia wielkopiątkowego. W ich największym zamachu, który miał miejsce 15 sierpnia 1998 roku w Omagh zmarło 29 osób. Zorganizowali oni także m.in. zamach przed siedzibą BBC (4 marca 2001 roku), wybuch w Londynie (3 sierpnia 2001 roku) i zamach na bazę wojskową Massereene (7 marca 2009 roku). Jej działalność na terenie Irlandii jest nielegalna, podczas gdy w Wielkiej Brytanii i USA jest uznana za organizację terrorystyczną. Politycznym ramieniem RIRA jest radykalnie lewicowy Ruch na rzecz Suwerenności 32 Hrabstw (32 County Sovereignty Movement/Gluaiseacht Ceannasachta na Dhá Chontae is Tríocha).

Szymon Martys

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.