USA: Fotograf Martina Luthera Kinga był informatorem FBI

[2010-09-16 18:16:43]

Amerykańska prasa ujawnia że Ernest Withers (na zdjęciu) był płatnym informatorem FBI. Withers, który uwiecznił najważniejsze momenty życia Martina Luthera Kinga i walkę ruchu na rzecz równouprawnienia czarnoskórych zmarł w 2007 roku, w wieku 85 lat.

Ernest Withers wykonał m.in zdjęcie na balkonie motelu Lorraine w Memphis, po zamordowaniu pastora Kinga w 1968 roku. FBI bardzo aktywnie śledziło poczynania Kinga upatrując w nim zagrożenie i podejrzewając o powiązania z lewicą. Na spotkaniach ruchów na rzecz równouprawnienia ludności czarnoskórej podkładano podsłuchy.

Martin Luther King był baptystycznym pastorem, działał na rzecz równouprawnienia i zniesienia dyskryminacji rasowej, był przeciwnikiem wojny w Wietnamie, laureatem Nagrody Nobla oraz człowiekiem roku 1963 według magazynu "Time". Został zastrzelony w Memphis przez Jamesa Raya w 1968 roku.

Tomasz Skowronek

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.