USA: Fotograf Martina Luthera Kinga był informatorem FBI

[2010-09-16 18:16:43]

Amerykańska prasa ujawnia że Ernest Withers (na zdjęciu) był płatnym informatorem FBI. Withers, który uwiecznił najważniejsze momenty życia Martina Luthera Kinga i walkę ruchu na rzecz równouprawnienia czarnoskórych zmarł w 2007 roku, w wieku 85 lat.

Ernest Withers wykonał m.in zdjęcie na balkonie motelu Lorraine w Memphis, po zamordowaniu pastora Kinga w 1968 roku. FBI bardzo aktywnie śledziło poczynania Kinga upatrując w nim zagrożenie i podejrzewając o powiązania z lewicą. Na spotkaniach ruchów na rzecz równouprawnienia ludności czarnoskórej podkładano podsłuchy.

Martin Luther King był baptystycznym pastorem, działał na rzecz równouprawnienia i zniesienia dyskryminacji rasowej, był przeciwnikiem wojny w Wietnamie, laureatem Nagrody Nobla oraz człowiekiem roku 1963 według magazynu "Time". Został zastrzelony w Memphis przez Jamesa Raya w 1968 roku.

Tomasz Skowronek

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.