Francja: LO potwierdza informację o śmierci Roberta Barcii

[2010-09-16 18:29:37]

16 września pismo "Marianne" (a za nim m.in. "Le Monde" i "Le Parisien") napisało o śmierci historycznego przywódcy trockistowskiej partii Walka Robotnicza (Lutte Ouvrière) Roberta Barcii, znanego jako Hardy. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że lider LO zmarł w lipcu 2009 roku, a jego organizacja nigdy publicznie o tym nie poinformowała.

Odnosząc się do informacji gazety, zdaniem której takie działania to przejaw sekciarstwa i kultu jednostki, obecna rzeczniczka LO Natalie Arthaud w wywiadzie dla JDD.fr stwierdziła, że nie jest prawdą, że partia chciała ukryć informacje o śmierci Barcii, ale on sam życzył sobie aby o tym nie mówić. Do było nasze prawo i nasz obowiązek aby uszanować jego ostatnią wolę. Wszyscy towarzysze o tym wiedzieli - stwierdziła.

Barcia rozpoczął swoją działalność podczas II Wojny Światowej w niewielkiej trockistowskiej organizacji Unia Komunistyczna (Union Communiste) na której czele stał rumuński komunista David Korner. W 1956 roku, po inwazji Związku Radzieckiego na Węgry, bierze on udział w tworzeniu pisma "Voix Ouvrière". Od 1968 roku stał na czele organizacji Walka Robotnicza.

Szymon Martys

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.