Francja: LO potwierdza informację o śmierci Roberta Barcii

[2010-09-16 18:29:37]

16 września pismo "Marianne" (a za nim m.in. "Le Monde" i "Le Parisien") napisało o śmierci historycznego przywódcy trockistowskiej partii Walka Robotnicza (Lutte Ouvrière) Roberta Barcii, znanego jako Hardy. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że lider LO zmarł w lipcu 2009 roku, a jego organizacja nigdy publicznie o tym nie poinformowała.

Odnosząc się do informacji gazety, zdaniem której takie działania to przejaw sekciarstwa i kultu jednostki, obecna rzeczniczka LO Natalie Arthaud w wywiadzie dla JDD.fr stwierdziła, że nie jest prawdą, że partia chciała ukryć informacje o śmierci Barcii, ale on sam życzył sobie aby o tym nie mówić. Do było nasze prawo i nasz obowiązek aby uszanować jego ostatnią wolę. Wszyscy towarzysze o tym wiedzieli - stwierdziła.

Barcia rozpoczął swoją działalność podczas II Wojny Światowej w niewielkiej trockistowskiej organizacji Unia Komunistyczna (Union Communiste) na której czele stał rumuński komunista David Korner. W 1956 roku, po inwazji Związku Radzieckiego na Węgry, bierze on udział w tworzeniu pisma "Voix Ouvrière". Od 1968 roku stał na czele organizacji Walka Robotnicza.

Szymon Martys

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).