Ekwador: Wojsko uwolniło prezydenta z rąk policji

[2010-10-01 07:49:20]

Późnym wieczorem 30 września wojsko uwolniło prezydenta Ekwadoru Rafaela Correę z rąk policji, która przetrzymywała go w szpitalu policyjnym, gdzie został zabrany po ataku gazem łzawiącym w trakcie przemówienia do policjantów. Do uwolnienia doszło po wymianie ognia, która trwała 20-25 minut.

Próba zamachu stanu miała miejsce kilka godzin wcześniej, gdy niezadowoleni z zabrania im części przywilejów policjanci okazali się nielojalni i zaatakowali prezydenta, którego mieli chronić.

Correa po uwolnieniu pojawił się na balkonie pałacu prezydenckiego w Quito i podziękował tysiącom wiwatującym na jego cześć zwolenników. Powiedział, że przeżył najsmutniejszy dzień swoich rządów.

Według niepotwierdzonych doniesień podawanych przez bbc.co.uk, także druga operacja armii przeciwko policji została przeprowadzona w Quito.

W zamieszkach, które rozpoczęły się w 30 września rano policjanci na znak protestu palili opony na ulicach Quito, Guayaquil i innych miast. Zajęli także budynek Zgromadzenia Narodowego i na kilka godzin przejęli kontrolę nad lotniskiem międzynarodowym. Rabowano sklepy i banki, a szkoły i przedsiębiorstwa były pozamykane.

W tym dramatycznym dniu Correa otrzymał wyrazy poparcia od rządów krajów obu Ameryk, w tym USA. W godzinę po rozpoczęciu się zamieszek Unia Narodów Południowoamerkańskich (UNASUR: Unión de Naciones Suramericanas) zwołała nadzwyczajne posiedzenie w Buenos Aires. Po przybyciu przywódców krajów na miejsce, potępili oni przemoc i oświadczyli, że zrobią wszystko, co w ich mocy, żeby bronić demokracji w Ekwadorze.

Jarosław Klebaniuk

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.