"Polska - The Times" o problemach z beatyfikacją Wojtyły

[2010-10-14 22:40:47]

W "Polska - The Times" ukazał się 14 października wywiad z włoskim watykanistą i publicystą dziennika "La Stampa" Giacomo Galeazzim, przeprowadzony przez Annę J. Dudek i poświęcony kulisom procesu beatyfikacyjnego Karola Wojtyły.

Galeazzi kilkakrotnie podkreśla swój pozytywny stosunek do zmarłego papieża. Podkreśla również, że jego następca Joseph Ratzinger pozostaje (podobnie jak na przykład biskup Angelo Sodano) żywotnie zainteresowany jak najszybszym wyniesieniem Wojtyły na ołtarze. Mówi jednak o potężnych dynamikach wewnątrz i na zewnątrz kościoła rzymskokatolickiego, w wyniku których - jak uważa - proces beatyfikacyjny znacznie się przedłuży.

Galeazzi stwierdza, że przeszkodą dla beatyfikacji Jana Pawła II mogą się okazać niewyjaśnione do dziś afery związane z Istituto per le Opere di Religione (IOR), znanym bardziej jako Bank Watykański. IOR przewodził w latach 1971-1989 cieszący się złą sławą i nazywany nawet bankierem diabła biskup Paul Marcinkus (w pewnym okresie w latach 80. nie mógł on opuścić Watykanu z obawy przed rozesłanym za nim listem gończym). Od 1978 r., kiedy kardynał Wojtyła został wybrany na papieża, Bank Watykański zaczął jeszcze bliżej współpracować z Banco Ambrosiano, a w związku z tym z Robertem Calvim, "bankierem Boga", który wkrótce zdobył sobie nieciekawą reputację. IOR wraz z bankiem Calviego stworzył swoistą galaktykę off-shore (Szwajcaria, Liechtenstein, Panama, Wyspy Bahama, Nikaragua), która zajmowała się niekoniecznie czystymi operacjami finansowymi. Tak więc zarówno Bank Watykański, jak i Banco Ambrosiano były zamieszane w uchylanie się od podatków, wywóz za granicę kapitałów o wątpliwym pochodzeniu oraz wspieranie dyktatorskich reżimów, jak ten Somozy w Nikaragui - mówi Galeazzi.

Wspomniany przezeń Roberto Calvi został w 1982 r. znaleziony powieszony pod mostem Blackfriars w Londynie. Tego samego dnia zginęła wypadając z okna sekretarka Calviego, Graziella Corrocher. Galeazzi wspomina, że w związku z toczącym się do dziś śledztwem w sprawie śmierci Calviego wyszło na jaw, że IOR i Banco Ambrosiano były zamieszane w "recykling" mafijnych pieniędzy. Co do tego są twarde dowody, które świadczą na niekorzyść obydwu banków. Te pieniądze - dwóch banków i mafii, o czym zeznali skazani mafijni bossowie - trafiały do Polski, żeby wspomóc Solidarność i przyśpieszyć upadek bloku komunistycznego. Wojtyła użył zatem z pewną brawurą i łatwością zarówno IOR, jak i Banco Ambrosiano, w celu wysłania do Polski wszystkich możliwych środków, które mogłyby pomóc Solidarności i wesprzeć wysiłek włożony w zniszczenie komunizmu.

O metodach, jakie stosował Wojtyła, pragnąc przyczynić się do obalenia ówczesnej władzy w Polsce, Galeazzi mówi, że z całą pewnością nie były "ortodoksyjne". Papież zachował się bardziej jak lider polityczny niż głowa Kościoła - użyte zostały środki i osoby o różnej reputacji - tajni agenci, księża jak Pavel Hnilica, bankierzy - żeby osiągnąć cel geopolityczny i strategiczny. Luca Tescaroli z rzymskiej prokuratury i inni zaangażowani w sprawę są w posiadaniu dokumentów, które mówią o tych operacjach. I to może spowodować problemy papieskiej beatyfikacji. Galeazzi dodaje też, że wspólnie z Ferucciem Pinottim pisze na ten temat książkę, która wydobędzie na światło dzienne istotne fakty.

Książka ta - jak twierdzi Galeazzi - między innymi pokaże, w jaki sposób Wojtyła już od końca drugiej wojny światowej został wybrany jako gwarant równowagi, wybrany, by zniszczyć komunizm. Opierając się na poufnych źródłach i niepublikowanych wcześniej dokumentach, nasze dochodzenie pokazuje, jak Wojtyła mógł być wybrany już za młodu do realizacji geopolitycznego projektu, który miał na celu obalenie bloku wschodniego, przy użyciu Polski jako bazy.

Galeazzi przyznaje następnie, że wpływowe kręgi kościelne pozostają mniej czy bardziej sceptyczne wobec pomysłu beatyfikacji Wojtyły. Wśród nich często kojarzony jest biskup mediolański Carlo Maria Martini. Jak mówi Galeazzi: Nie jest zresztą sam. Wielu członków episkopatu włoskiego, ale także niemieckiego i francuskiego, wyraża swoje wątpliwości i zastrzeżenia co do sposobu, w jaki Wojtyła używał pieniędzy Watykanu, ale także co do przestrzeni i swobody przyznanych fundamentalistycznym ruchom jak Opus Dei, Comunione e Liberazione czy Legionari di Cristo (Legioniści Chrystusa), które stały się "Kościołem w Kościele". Te ruchy mają własne źródła finansowania, wizję Kościoła niekoniecznie zbieżną z tą tradycyjną, aktywnie uczestniczą w polityce. To wszystko odbywało się za zgodą Wojtyły, który miał niemal obsesję na punkcie komunizmu i konieczności stworzenia wojującego Kościoła, który zwalczałby ateizm wszelkimi środkami. Wszystko to sprawia, że proces beatyfikacyjny Jana Pawła II jest trudny, zaś Ratzinger stara się zmierzyć z tymi problemami, co przychodzi mu nie bez trudności.

Kolejną przeszkodą dla zwolenników beatyfikacji Wojtyły pozostają skandale pedofilskie w kościele. Z jednym z nich wiąże się nazwisko założyciela Legionistów Chrystusa Marciala Maciela Degollado. Galeazzi stanowczo zaprzecza, jakoby Wojtyła rozmyślnie tuszował skandale pedofilskie, przyznaje jednak, że zaakceptował i wspierał Legionistów Chrystusa, których postrzegał jako bastion dający odpór sektom ewangelicznym i marksizmowi, w związku z czym być może nie poświęcił temu duchownemu i jego ruchowi wystarczającej uwagi. Generalnie także nie poświęcał zbyt wiele uwagi kwestii pedofilii w Kościele - za jego pontyfikatu świadomość tego problemu i monitorowanie go były niskie. W samych tylko Stanach Zjednoczonych zostały wypłacone odszkodowania w wysokości 660 mln dol., a na całym świecie wciąż wpływają pozwy karne i cywilne. Benedykt XVI poświęca dużo uwagi temu problemowi, podczas gdy Jan Paweł II wolał go ignorować. Także ten fakt powoduje poważne problemy w beatyfikacji.

Paweł Michał Bartolik

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

17 kwietnia:

1848 - Pod wpływem wydarzeń Wiosny Ludów rząd austriacki uwłaszczył chłopów w Galicji.

1894 - Władze carskie aresztowały w Warszawie ok. 250 osób z powodu manifestacji w setną rocznicę insurekcji kościuszkowskiej.

1906 - Zmarł Johann Most, niemiecko-amerykański teoretyk anarchizmu.

1912 - Masakra leńska: carskie wojsko otworzyło ogień do strajkujących górników kopalni złota w rejonie Bodajbo na Syberii. 270 osób zginęło, 20 zostało rannych.

1961 - W Zatoce Świń rozpoczęła się nieudana inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił uchodźców kubańskich.

1993 - Mahamadou Issoufou z Nigerskiej Partii na rzecz Demokracji i Socjalizmu został premierem Nigru.

2004 - José Zapatero (PSOE) został premierem Hiszpanii.

2014 - W Meksyku zmarł Gabriel García Márquez, kolumbijski powieściopisarz, dziennikarz i działacz społeczny, jeden z najwybitniejszych twórców tzw. realizmu magicznego, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.