Polacy rezygnują z IKE

[2010-10-28 00:26:59]

Liczba Indywidualnych Kont Emerytalnych spada trzeci rok z rzędu. Z najnowszego raportu Komisji Nadzoru Finansowego wynika, że w pierwszym półroczu bieżącego roku ubyło kolejnych 36 tys. kont. W efekcie liczba wszystkich oszczędzających zmalała do 797 tys. osób, czyli jedynie 5 proc. pracujących.

Trzeci filar systemu emerytalnego istnieje od sześciu lat. Daje on możliwość otwarcia indywidualnego konta emerytalnego w banku, firmie ubezpieczeniowej, towarzystwie funduszy inwestycyjnych lub biurze maklerskim. Jest to ostatni z trzech filarów emerytury po części pochodzącej z ZUS (pierwszy filar) i otwartego funduszu emerytalnego (drugi).

Największy spadek odnotowano w bankach (o prawie 11 proc.) i w zakładach ubezpieczeniowych (o ponad 5 proc.). Nieznacznie zmniejszyła się liczba kont prowadzonych przez fundusze inwestycyjne - o 1,3 proc. Jedynie biura maklerskie odnotowały wzrost liczby chętnych - o prawie jedną piątą.

Spada też liczba rachunków, na które wpłacono jakiekolwiek pieniądze. Z raportu KNF wynika, że trzy czwarte kont jest praktycznie martwych, czyli nie wpływają na nie żadne środki. Z każdym rokiem jest ich coraz więcej.

Sytuację próbował ratować rząd. W 2008 r. został zwiększony limit wpłat na IKE zwolniony z podatku Belki - z 4,5 tys. zł, do 9,6 tys. zł rocznie. Pozwolono też na wypłacanie części oszczędności jeszcze przed przejściem na emeryturę. Polacy jednak nie dali się przekonać do IKE.

Piotr Szumlewicz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.