Dolny Śląsk: Likwidacja połączeń kolejowych

[2010-10-29 13:29:30]

W ramach racjonalizacji wydatków PKP postanowiło odwołać część połączeń między Jelenią Górą a Wrocławiem. Przyczyną jest zbyt mała liczba pasażerów na tej trasie. Pociąg osobowy tej relacji pokonuje dystans 120 km dzielący obydwa miasta w czasie od 3 i pół do 4 godzin. Przyczyną jest nie tylko zły stan torów między Jelenią Górą a Wałbrzychem, ale także rozbudowane trasy, przebiegające przez kilkadziesiąt małych miejscowości i miasteczek w regionie.

Po zapowiadanych na grudzień zmianach liczba połączeń spadnie do trzech. Dziś na tej trasie jeździ około dziesięciu pociągów osobowych i jeden TLK. W wyniku likwidacji części połączeń niektóre wsie - Janowice Wielkie, Witków - zostaną zimą odcięte od świata. Ich mieszkańcy powołali komitet obrony połączeń kolejowych i zbierają pod petycją podpisy. Jednak zdaniem wicemarszałka województwa dolnośląskiego Zbigniewa Szczygła, utrzymanie pociągów nie ma sensu.

Maria Skóra

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.