Kambodżanie bici, gwałceni i zabijani w obozie finansowanym przez ONZ

[2010-10-29 15:50:37]

Fundusze ONZ są wykorzystywane na prowadzenie brutalnego obozu internowania dla pozbawionych środków do życia Kambodżan. Przetrzymywani tam całymi miesiącami bez procesu ludzie byli gwałceni i bici, czasami na śmierć - powiedział jeden z byłych więźniów brytyjskiemu dziennikowi "The Guardian".

Obóz Prey Speu, około 20 km od Phnom Penh, stolicy Kambodży, oficjalnie jest opisywany jako "centrum spraw społecznych", oferujące edukację i opiekę zdrowotną dla bezradnych ludzi. Jednak grupy obrońców praw człowieka i byli mieszkańcy twierdzą, że centrum jet nielegalnym, straszliwym więzieniem, gdzie ludzie uznani przez rząd za "niepożądanych" - zazwyczaj narkomani, pracownicy seksualni i bezdomni - są przetrzymywania całymi miesiącami bez postawienia zarzutów.

Mężczyźni, kobiety i dzieci są zakwaterowani razem w pojedynczym budynku i - jak twierdzą naoczni świadkowie - są regularnie bici deskami, chłostani kablami i grozi im się bronią. Strażnicy rzekomo pobili trzech zatrzymanych na śmierć, a zbiorowe gwałty są na porządku dziennym.

Biuro Wysokiego Komisarza ONZ ds. Praw Człowieka (UN’s Office of the High Commissioner for Human Rights, OHCHR) określiło warunki panujące w Prey Speu jako "przerażające". Ludzi są nielegalnie zamykani i są przedmiotem różnych nadużyć władzy ze strony personelu, do których zaliczają się nieludzkie warunki przetrzymywania, wymuszanie, bicie, gwałty, czasem kończące się śmiercią lub samobójstwem.

Ale departament, który prowadzi Prey Speu wciąż otrzymuje pieniądze bezpośrednio od UNICEF, a centrum jest wspierane także przez kilka międzynarodowych organizacji pozarządowych.

Jak donosi guardian.co.uk, jeden z bezdomnych opowiedział, że został zabrany z ulicy i aresztowany. Nigdy nie przedstawiono mu żadnych zarzutów, nie przesłuchiwano go, ani nie stanął przed sądem. Wyjaśniono mu tylko, że źle to wygląda, jeśli ludzie śpią na ulicy. Umieszczono go z ponad 100 innymi mężczyznami, kobietami i dziećmi w jednym pomieszczeniu i pozwolono je opuszczać tylko na jedną godzinę dziennie. Niektórzy współwięźniowie byli agresywni i wykorzystywali współwięźniów, inni byli poważnie chorzy lub ranni. Toaleta mieściła się w wiadrze, a opieka medyczna nie była regularnie dostępna. Woda do picia pochodziła z cuchnącej sadzawki, do której wylewano nieoczyszczone ścieki. W tej samej sadzawce więźniom kazano się myć i prać ubrania.

To było jak piekło. Wielu ludzi wymiotowało lub miało biegunkę i bóle brzucha, ponieważ pili brudną wodę, i nie było lekarzy - powiedział były więzień. Przemoc miała miejsce na co dzień. Czasami strażnicy po prostu otwierali drzwi, wchodzili i po prostu bili ludzi bez żadnego powodu. Wiedzieli, że nikt się nie poskarży na sposób, w który jest traktowany - relacjonował eks-więzień. Zgodnie z kambodżańską grupą obrońców praw człowieka LICADHO trzej więźniowie Prey Speu zostali pobici na śmierć na oczach innych więźniów. Kolejnych pięciu więźniów popełniło samobójstwo, w tym dwie kobiety, które rozdzielono od ich dzieci.

Dzienny budżet na jedzenie w Prey Speu wynosi 3 tys. rieli (ok. 2 złotych). Ogólnie rzecz biorąc więźniowie są tam karmieni kleikiem z rozwodnionego ryżu w plastikowej torebce dwa razy dziennie.

Wydostać się z Prey Speu można albo próbując ucieczki przez mur, albo przekupując strażników suma od 50 do 200 dolarów. Strażnicy przy trzymetrowej, zamkniętej bramie twierdzą, że obiekt jest dobrowolnym centrum opieki społecznej. Zapytani, dlaczego brama zamykana jest na kłódkę, strażnicy odpowiedzieli, że aby ludzie z zewnątrz nie mogli się dostać do środka.

Raporty Human Rights Watch (HRW) udokumentowały liczne przypadki gwałtów dokonanych przez strażników i policjantów w Prey Speu. Mimo to rząd i darczyńcy nie zamknęli obozu.

Minister spraw społecznych Kambodży zaprzeczał zarzutom, twierdząc, że takie centra jak Prey Speu oferują rehabilitację i szkolenia zawodowe. Bronił także polityki zamiatania ulic - usuwania żebraków, bezbronnych i pracowników seksualnych z ulic stolicy kraju, uzasadniając to tym, że osoby te wywołują nieporządek społeczny i wpływają na godność i moralność kambodżańskiego społeczeństwa.

Sekretarz generalny ONZ Ban Ki-moon w mijającym tygodniu spędził dwa dni w Kambodży. Podczas konferencji prasowej w Bangkoku, która miała miejsce przed tą wizytą, "The Guardian" zadał pytanie o rolę ONZ we wspieraniu centrów takich jak opisane, ale nie uzyskał odpowiedzi.

Jarosław Klebaniuk

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

23 kwietnia:

1890 - W Białej Krakowskiej (dziś dzielnica Bielska-Białej) doszło do demonstracji robotniczej. W wyniku starć z żandarmerią zginęło 11 osób.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.