Brazylia: Dilma Rousseff zwycięża (akt.)

[2010-10-31 22:08:06]

Zgodnie ze wcześniejszymi przewidywaniami kandydatka Partii Pracujących (PT - Partido dos Trabalhadores) Dilma Rousseff zwyciężyła w drugiej turze wyborów na prezydenta Brazylii. Po przeliczeniu 99,96 proc. głosów, na popieraną przez odchodzącego ze stanowiska prezydenta Lulę da Silvę kandydatkę zagłosowało ponad 55 milionów 700 tysięcy osób, co stanowiło 56,05 proc. ważnych głosów. Jej rywal, kandydat Partii Socjaldemokratycznej (PSDB) José Serra otrzymał 43 miliony 700 tysięcy głosów - 43,95 proc.

Oddano 73,24 proc. głosów ważnych, 3,45 proc. głosów nieważnych (wyborca wpisuje w elektronicznym terminalu numer kandydata/-tki nie odpowiadający kandydującym osobom), oraz 1,81 proc. głosów pustych. Nie głosowało 21,50 proc. uprawnionych do głosowania. W Brazylii wyborcy w wieku od 18 do 70 lat mają obowiązek głosowania. Za jego niedopełnienie grozi niewielka grzywna, ale także poważniejsze konsekwencje: utrudnienia w otrzymaniu paszportu i pracy w urzędzie państwowym.

Dilma Rousseff ma w tej chwili 63 lata. Urodziła się w Belo Horizonte w stanie Minas Gerais jako córka bułgarskiego imigranta. W czasie prawicowej dyktatury była członkinią socjalistycznych organizacji partyzanckich (COLINA - "Oddział Wyzwolenia Narodowego" oraz VAR Palmares - "Awangarda Armii Rewolucyjnej Palmares"), była więziona i torturowana. Po uwolnieniu przeniosła się na południe Brazylii gdzie przez 30 lat była aktywną działaczką polityczną, współzałożycielką Demokratycznej Partii Pracy (PDT - Partido Democrático Trabalhista). Od 2002 roku była współpracowniczką prezydenta Luiza Inácio Lula da Silvy, kierowała Ministerstwem ds. Górnictwa i Energii, była szefową jego gabinetu. Z wykształcenia jest ekonomistką.

Głównym hasłem wyborczym Dilmy było kontynuowanie reform prowadzonych przez prezydenta Lulę.

Bartosz Nowaczyk

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

23 kwietnia:

1890 - W Białej Krakowskiej (dziś dzielnica Bielska-Białej) doszło do demonstracji robotniczej. W wyniku starć z żandarmerią zginęło 11 osób.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.