Brazylia: Dilma Rousseff zwycięża (akt.)

[2010-10-31 22:08:06]

Zgodnie ze wcześniejszymi przewidywaniami kandydatka Partii Pracujących (PT - Partido dos Trabalhadores) Dilma Rousseff zwyciężyła w drugiej turze wyborów na prezydenta Brazylii. Po przeliczeniu 99,96 proc. głosów, na popieraną przez odchodzącego ze stanowiska prezydenta Lulę da Silvę kandydatkę zagłosowało ponad 55 milionów 700 tysięcy osób, co stanowiło 56,05 proc. ważnych głosów. Jej rywal, kandydat Partii Socjaldemokratycznej (PSDB) José Serra otrzymał 43 miliony 700 tysięcy głosów - 43,95 proc.

Oddano 73,24 proc. głosów ważnych, 3,45 proc. głosów nieważnych (wyborca wpisuje w elektronicznym terminalu numer kandydata/-tki nie odpowiadający kandydującym osobom), oraz 1,81 proc. głosów pustych. Nie głosowało 21,50 proc. uprawnionych do głosowania. W Brazylii wyborcy w wieku od 18 do 70 lat mają obowiązek głosowania. Za jego niedopełnienie grozi niewielka grzywna, ale także poważniejsze konsekwencje: utrudnienia w otrzymaniu paszportu i pracy w urzędzie państwowym.

Dilma Rousseff ma w tej chwili 63 lata. Urodziła się w Belo Horizonte w stanie Minas Gerais jako córka bułgarskiego imigranta. W czasie prawicowej dyktatury była członkinią socjalistycznych organizacji partyzanckich (COLINA - "Oddział Wyzwolenia Narodowego" oraz VAR Palmares - "Awangarda Armii Rewolucyjnej Palmares"), była więziona i torturowana. Po uwolnieniu przeniosła się na południe Brazylii gdzie przez 30 lat była aktywną działaczką polityczną, współzałożycielką Demokratycznej Partii Pracy (PDT - Partido Democrático Trabalhista). Od 2002 roku była współpracowniczką prezydenta Luiza Inácio Lula da Silvy, kierowała Ministerstwem ds. Górnictwa i Energii, była szefową jego gabinetu. Z wykształcenia jest ekonomistką.

Głównym hasłem wyborczym Dilmy było kontynuowanie reform prowadzonych przez prezydenta Lulę.

Bartosz Nowaczyk

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.