Brazylia: Dilma Rousseff zwycięża (akt.)

[2010-10-31 22:08:06]

Zgodnie ze wcześniejszymi przewidywaniami kandydatka Partii Pracujących (PT - Partido dos Trabalhadores) Dilma Rousseff zwyciężyła w drugiej turze wyborów na prezydenta Brazylii. Po przeliczeniu 99,96 proc. głosów, na popieraną przez odchodzącego ze stanowiska prezydenta Lulę da Silvę kandydatkę zagłosowało ponad 55 milionów 700 tysięcy osób, co stanowiło 56,05 proc. ważnych głosów. Jej rywal, kandydat Partii Socjaldemokratycznej (PSDB) José Serra otrzymał 43 miliony 700 tysięcy głosów - 43,95 proc.

Oddano 73,24 proc. głosów ważnych, 3,45 proc. głosów nieważnych (wyborca wpisuje w elektronicznym terminalu numer kandydata/-tki nie odpowiadający kandydującym osobom), oraz 1,81 proc. głosów pustych. Nie głosowało 21,50 proc. uprawnionych do głosowania. W Brazylii wyborcy w wieku od 18 do 70 lat mają obowiązek głosowania. Za jego niedopełnienie grozi niewielka grzywna, ale także poważniejsze konsekwencje: utrudnienia w otrzymaniu paszportu i pracy w urzędzie państwowym.

Dilma Rousseff ma w tej chwili 63 lata. Urodziła się w Belo Horizonte w stanie Minas Gerais jako córka bułgarskiego imigranta. W czasie prawicowej dyktatury była członkinią socjalistycznych organizacji partyzanckich (COLINA - "Oddział Wyzwolenia Narodowego" oraz VAR Palmares - "Awangarda Armii Rewolucyjnej Palmares"), była więziona i torturowana. Po uwolnieniu przeniosła się na południe Brazylii gdzie przez 30 lat była aktywną działaczką polityczną, współzałożycielką Demokratycznej Partii Pracy (PDT - Partido Democrático Trabalhista). Od 2002 roku była współpracowniczką prezydenta Luiza Inácio Lula da Silvy, kierowała Ministerstwem ds. Górnictwa i Energii, była szefową jego gabinetu. Z wykształcenia jest ekonomistką.

Głównym hasłem wyborczym Dilmy było kontynuowanie reform prowadzonych przez prezydenta Lulę.

Bartosz Nowaczyk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.

1975 - Komunistyczne siły Pathet Lao zdobyły stolicę Laosu, Wientian.