Komisja Europejska: Radziszewska nie miała racji

[2010-11-09 08:10:17]

27 października Komisja Europejska orzekła, że pełnomocniczka rządu PO-PSL ds. równego traktowania Elżbieta Radziszewska nie miała racji, twierdząc, że według prawa unijnego wyznaniowa szkoła katolicka nie może być pozwana za odmówienie zatrudnienia zdeklarowanej lesbijce (chodzi o jej wypowiedź dla "Gościa Niedzielnego", która wywołała później falę kontrowersji).

W odpowiedzi na oficjalne zapytanie europarlamentarzystów Michaela Cashmanna (Postępowy Sojusz Socjalistów i Demokratów) oraz Raüla Romeva (Zieloni), czy wyjątki w unijnych dyrektywach antydyskryminacyjnych pozwalają organizacji religijnej odmówić zatrudnienia z powodu orientacji seksualnej, komisarz ds. sprawiedliwości Viviane Reding stwierdziła, że: Dyrektywa 2000/78/WE zawiera ograniczony wyjątek dla organizacji religijnych od zasady niedyskryminacji w zatrudnieniu. Wyjątek ten nie może dotyczyć innych niż religia podstaw. Podkreśliła również, że odmowa zatrudnienia może wystąpić tylko ze względu na cechę nierozdzielnie połączoną z prawidłowym wykonywaniem tej pracy. Reding zaznaczyła, że nie widzi związku pomiędzy orientacją seksualną hipotetycznego nauczyciela(-ki), a wyjątkiem (religijno-światopoglądowym) dopuszczonym w dyrektywie.

Opinia wydana przez Komisję Europejską zbiegła się w czasie z przyjęciem przez Sejm 29 października nowej, "horyzontalnej" ustawy antydyskryminacyjnej, która miała na celu dostosowanie polskiego prawodawstwa do odpowiednich dyrektyw unijnych. Ustawa ta jest jednak określana przez pozarządowe organizacje prawno-człowiecze, jako mocno okrojona (nie zawiera szczegółowych obostrzeń prawnych dotyczących dyskryminacji m.in. na tle płci, wieku, niepełnosprawności, orientacji seksualnej czy religii).

Joanna Darkiewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.