Komisja Europejska: Radziszewska nie miała racji

[2010-11-09 08:10:17]

27 października Komisja Europejska orzekła, że pełnomocniczka rządu PO-PSL ds. równego traktowania Elżbieta Radziszewska nie miała racji, twierdząc, że według prawa unijnego wyznaniowa szkoła katolicka nie może być pozwana za odmówienie zatrudnienia zdeklarowanej lesbijce (chodzi o jej wypowiedź dla "Gościa Niedzielnego", która wywołała później falę kontrowersji).

W odpowiedzi na oficjalne zapytanie europarlamentarzystów Michaela Cashmanna (Postępowy Sojusz Socjalistów i Demokratów) oraz Raüla Romeva (Zieloni), czy wyjątki w unijnych dyrektywach antydyskryminacyjnych pozwalają organizacji religijnej odmówić zatrudnienia z powodu orientacji seksualnej, komisarz ds. sprawiedliwości Viviane Reding stwierdziła, że: Dyrektywa 2000/78/WE zawiera ograniczony wyjątek dla organizacji religijnych od zasady niedyskryminacji w zatrudnieniu. Wyjątek ten nie może dotyczyć innych niż religia podstaw. Podkreśliła również, że odmowa zatrudnienia może wystąpić tylko ze względu na cechę nierozdzielnie połączoną z prawidłowym wykonywaniem tej pracy. Reding zaznaczyła, że nie widzi związku pomiędzy orientacją seksualną hipotetycznego nauczyciela(-ki), a wyjątkiem (religijno-światopoglądowym) dopuszczonym w dyrektywie.

Opinia wydana przez Komisję Europejską zbiegła się w czasie z przyjęciem przez Sejm 29 października nowej, "horyzontalnej" ustawy antydyskryminacyjnej, która miała na celu dostosowanie polskiego prawodawstwa do odpowiednich dyrektyw unijnych. Ustawa ta jest jednak określana przez pozarządowe organizacje prawno-człowiecze, jako mocno okrojona (nie zawiera szczegółowych obostrzeń prawnych dotyczących dyskryminacji m.in. na tle płci, wieku, niepełnosprawności, orientacji seksualnej czy religii).

Joanna Darkiewicz

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.