Grupa na rzecz Partii Robotniczej o wyborach samorządowych

[2010-11-18 23:39:22]

Grupa na rzecz Partii Robotniczej (GPR), stanowiąca polską sekcję Komitetu Na Rzecz Międzynarodówki Robotniczej (CWI), wydała oświadczenie w sprawie nadchodzących wyborów samorządowych. Zgodnie ze stanowiskiem GPR, wybory te oznaczają nade wszystko próbę budowania niezależnego głosu politycznego klasy robotniczej.

Autorzy przypominają o trwającym kryzysie gospodarczym i stanowiącym jego wynik kryzysie budżetowym, co niewątpliwie zmusi władze różnego szczebla do dokonywania w najbliższej przyszłości cięć wydatków. Na zjawiska te należy spojrzeć w kontekście tzw. transformacji ustrojowej i nieodłącznej od niej polityki ataków na zdobycze świata pracy oraz niszczenia i prywatyzacji usług publicznych.

W związku z tym nasuwa się ewidentny wniosek, że pracownicy i lokalne społeczności potrzebują swojej antykapitalistycznej reprezentacji również na szczeblu lokalnym. Autorzy kontynuują: Prezentując alternatywę dla kapitalistycznego zarządzania województwami, powiatami i miastami, prezentujemy sprzeciw wobec komercjalizacji i niszczenia służby zdrowia, kolei, transportu autobusowego, przedsiębiorstw należących do samorządu, przedszkoli, kamienic i bloków mieszkalnych. Poza poruszaniem zagadnień, które są w zasięgu statutowej władzy administracji lokalnej, kampania wyborcza może też służyć organizowaniu klasy robotniczej przeciwko atakom kapitału na jej prawa i poziom życia.

Jednym z największych problemów, trapiącym setki tysięcy pracowników, pozostają umowy pozakodeksowe, praca na czarno, zwolnienia i cięcia płacowe. Należy przedstawić - jako alternatywę dla kapitalizmu, przeżywającego największy od lat 30. ubiegłego stulecia kryzys - postulaty takie jak roboty publiczne, pracownicza kontrola nad finansami przedsiębiorstw, nacjonalizacja pod kontrolą załogi zakładów które zwalniają. To ich realizacja może rzeczywiście służyć walce z bezrobociem.

GPR mówi następnie o swym zaangażowaniu w budowę Polskiej Partii Pracy oraz jej kampanię wyborczą. Wstępując do PPP, kierowaliśmy się perspektywą ewolucji tej partii, wyrosłej na bazie bojowego związku zawodowego WZZ "Sierpień 80", w masową partię robotniczą, zdolną prezentować alternatywę dla kapitalizmu. Z tej też perspektywy oceniamy jej poczynania wyborcze. Autorzy chwalą PPP za prezentowanie postulatów, mogących przyciągnąć nowe rzesze pracowników i młodzieży, takich jak budownictwo komunalne, sprzeciw wobec prywatyzacji opieki medycznej, podwyżki dla pracowników miejskich, rozwój transportu publicznego itd.

Jednocześnie jednak krytykują start z list tej partii kandydatów będących zwolennikami prywatyzacji usług publicznych, czy mających niejasny stosunek do przyznawania ulg poszczególnym kapitalistom - na pewno nie prezentując alternatywy dla ekonomicznej władzy klasy panującej. Nie zgadzają się też ze strategią PPP w wyborach na szczeblach poniżej sejmiku, która jak piszą przewiduje zgodę na zawiązywanie koalicji wyborczych z politykami burżuazyjnymi, niekiedy skompromitowanymi wrogami interesu pracowniczego. GPR wyraża ocenę: Niejednoznaczność i sprzeczności kampanii wyborczej i list wyborczych PPP znamionują jej ogólny rozwój.

Oświadczenie kończy się wezwaniem do głosowania na listy PPP tam gdzie jej kandydaci autentycznie reprezentują interesy ludzi pracy przeciwko interesom kapitału.

Pełny tekst oświadczenia dostępny jest tutaj.

Paweł Michał Bartolik

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.